Поза на седмицата: лодка

Ще ви предизвика да тествате баланса си
Поза на седмицата: лодка

Помните ли, че преди време ви накарахме да си направите лодка за двама? Е, днес ще ви призовем да се проявите като егоисти - отново си постройте "плавателен съд", но нека този бъде само за вас.

Ок, няма да ви лъжем. Сега може би ще ви е малко по-трудно, но пък си заслужава усилията, няма майтап. И ако съвсем се объркахте, нека уточним, че изобщо не става въпрос за истинска лодка. А за още едно готино йога упражнение, което, ако практикувате редовно, има потенциал да повиши силата в пояса, както и уменията ви да пазите баланс.

Интересното е, че може да откриете сходно движение и в пилатес, както и в редица други фитнес практики. Към днешна дата пък, позата може да се похвали с един милион модификации и се обзалагаме, че занапред ще продължат да се появяват нови нейни варианти.

Този, който ще ви покажем пък, е сравнително лесен за реализация. С две думи, смятаме, че бихте могли да се справите, без проблем.

Имайте предвид обаче, че асаната заслужено има репутация на сложна и е подходяща най-вече за напреднали в практиката. Нещо повече, съветът ни е първо да я изпълните с професионалист, защото така значително ще понижите риска от контузии. И още нещо – никак не е добра идея да я правите, ако се оплаквате от сериозни болки в гърба или в кръста.

Та след всички тези предупреждения, да действаме! 

  • Първо, сядаме на фитнес постелка, със свити крака. А така! Сега хващаме крайниците за задните бедра (или където ни е по-удобно), отлепяме ги от пода и приближаваме коленете към гърдите, така че подбедреците да застанат паралелно на пода. 
  • На практика, вдигането на крачетата ще ни накара да пренесем тежестта на тялото върху седалището. Не, никак не се притесняваме за задните си части :) Защото мускулите, които ги съставят – глутеусите, са достатъчно силни, за да понесат натоварването.
  • Все пак точно тази задача е едно от най-сложните неща в изпълнението на позата. Защото, досещате се, само на дупе е доста по-трудно да се пази равновесие. Затова, за да си помогнем, стягаме коремните мускули.
  • После какво? Ами, бавно и контролирано се опитваме да изпънем краката максимално (двата наведнъж или един по един), обаче без да се насилваме – колкото, толкова. А накрая ги пускаме да се "оправят" сами и изпъваме и ръцете, както е показано на снимката – от двете страни на тялото, с длани сочещи към него и с разперени напред пръсти. Супер :)
  • Цялата идея е да останем в позата за няколко дълбоки вдишвания и издишвания. Ако се случи да загубим баланс обаче, няма проблем. Бавно и постепенно пак ще преминем през всички споменати етапи. Защото, научили сме, с практика всичко се постига :) 

А във видеото вижте как стават нещата нагледно: 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май