Хайкинг йога

Една добра идея
Хайкинг йога

Скъпи фитуелчета, представяме на вашето внимание още една интересна разновидност на древната индийска практика. Въпросната програма се нарича хайкинг йога и от 2009 година се практикува в няколко американски града. В началото на април пък ще стартира официално и в Ню Йорк.

Малко история

Създател на любопитния стил е американският коуч треньор, пътешественик и йога преподавател Ерик Кип. Мистър Кип спортува активно от малък, а когато е на 30, "среща" йога за първи път. След продължително обучение, логично, получава правото и да преподава.

Едновременно с любовта си към практиката обаче, Ерик е лудо влюбен в разходките из природата. Затова в един слънчев ден решава да съчетае двете си страсти по възможно най-добрия начин.

Така, преди около 4 години, чаровникът създава хайкинг йога. Формира малка група от ентусиасти и заедно с тях започва да обикаля различни парк локации в Сан Франциско. Твърди, че местността е идеална за целта, защото може да се похвали с много хълмове, спиращи дъха гледки и тонове свеж въздух.

Сесията

Eric Kipp/ FacebookЦялата практика протича така: след около 90 минути хайкинг, практикуващите спират на хубава полянка и започват да изпълняват различни асани, дихателни и медитативни техники.

По време на тези своеобразни "почивки", Кип разказва важни неща за индийското учение. Но това не всичко.

Експертът учи своите клиенти и на още нещо: как се прави бизнес, както и как да бъдат успешни в професионално отношение. Три в едно!

Бонусът са фитнес шалтетата, които той осигурява за своите ученици – върху тях може да се стъпва с обувки. Цената за присъствие в един клас е 20 долара. А в случай, че към настоящия момент пребивавате в Ню Йорк, да ви информирам, че първата сесия ще се проведе на 7-8 април, като сборният пункт е Сентрал Парк. Повече информация за събитието обаче може да получите тук.

Глътка свеж въздух

Истината е, че на мен идеята на американеца адски много ми допада. Нещо повече, реализацията ѝ е уникално проста дори у нас – имаме си достатъчно паркове, в които да се практикува йога на открито.

Проблемът обаче е, че малко преподаватели се сещат да организират подобни класове. Е, да правят се йога лагери в планината, но те обхващат кратък период от време (обикновено – през лятото). А би било чудесно да се случват редовно, като се използват всички по-топли дни от годината.

Има и друга пречка обаче: ние сякаш още не сме свикнали да тренираме навън. Оставям тичането настрана, защото то е друго нещо. Става въпрос за изпълняването на различни упражнения в "публичното" пространство на парка, например. Не желаем да "се излагаме", така да се каже.  

Може би е време да разберем, че не е срамно да се грижим за себе си. А, когато го правим на свеж въздух, е още по-добре =) Та, аз възнамерявам скоро да изкарам йога практиката си на открито. А вие? 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май