Тиквата ще придаде на напитката уникален аромат и ще оцвети вкуса ѝ с нови цветове.
Тиквата е един от най-ярките есенни зеленчуци, съчетаващ нежност и богат вкус. Използва се за приготвяне на крем супи, гювечи, десерти, както и интересни комбинации с нахут и сметана.
Но днес предлагаме да използвате тиква в съвсем различен формат – за ароматно тиквено лате. Тази напитка перфектно съчетава меката сладост на тиквата с подправки, създавайки уютен есенен вкус.
Как да си направим тиквено лате
Необходими продукти:
тиква – 120 г;
вода – 250 мл;
кафява захар – 75 г;
бяла захар – 100 г;
смляна канела – ¼ ч.л.;
смлян джинджифил – ¼ ч.л.;
индийско орехче – щипка;
ванилова захар или екстракт – на вкус;
кафе – 1 порция (еспресо или силно черно).
Метод на готвене:
Нарежете тиквата на малки кубчета и я залейте с вода.
Добавете и двата вида захар, канела, джинджифил, индийско орехче и ванилия.
Гответе сместа на среден огън за около 10 минути, докато водата частично се изпари и тиквата омекне.
Разбийте всичко с блендер до гладкост.
Пригответе кафе и го смесете с 2-3 супени лъжици тиквен сироп.
Добавете разпененото мляко, разбъркайте и по желание гарнирайте с щипка канела.
Добави коментар