Викингският събор - приключение за деца и възрастни

Върнете се хиляди години назад във времето и живейте като викинги!
Викингският събор - приключение за деца и възрастни

Привлечени ли сте от филми, истории и книги разказващи за викингите?

Обичате ли приключенията без значение от време, пространство, пари и климатични условия?


Готови ли сте във всеки един момент да стегнете куфара и да се впуснете в поредната авантюра, която освен, че ще ви остави без дъх, но и ще сложи отпечатък върху съзнанието ви като създаде незабравими спомени за цял живот?


Ако на всички зададени от мен въпроси сте отговорили с "Да", тази статия определено е специално за вас! Предлагам ви приключение, което ще помните и разказвате на приятели, деца, внуци, а защо не и на правнуци.

Викингите са познати като нормани, име което идва от "мъже от севера" и варяги, име с което са наричали шведските викинги. Те са варварски племена обитаващи през ранното Средновековие бреговете на Скандинавия и северните страни. Те са забележителни мореплаватели, занаятчии, земеделци и търговци, но като че ли са по-известни със смелостта и жестокостта си на завоеватели. Викингите предприемат походи, като на някои от тях завоюват земи и се заселват завинаги там, други завземат, плячкосват и се завръщат по родните си места. За прехраната си са разчитали основно на лова и риболова, но също така до голяма степен и на животновъдството – овцевъдство. Хората населяващи по-южните части на северните страни са отглеждали и зърнени култури като ечемик, ръж и овес. Но също така и грах, хмел, зеле, кореноплодни и лен.

1517019fibula.ax

Известно е, че викингите са търгували с римляните, като продавали кехлибар, кожи, роби и занаятчийски продукти. Викингите от тази епоха живеят в малки общности, като села. Повечето от тях са изолирани едно от друго без да имат връзка помежду си. Богатите стопанства създават условия за оформяне на общности в рамките на самите селища, като за център на селището се смятала дългата къща достигаща 30 метра - изработена от дърво и камък, но рядко да се правeли прозорци, заради студения климат. В тази обща къща са живели, яли и спали всички заедно без значение дали са били господари или роби.

1517668Thinkstock/Guliver

И макар мъжът да се е водил господар на къщата, реалната власт и грижата за стопанството и общността е била в ръцете на жената. В интерес на истината и до днес, когато става въпрос за еманципация спокойно можем да кажем, че нейното начало се е зародило именно в северните страни! Любопитен е фактът, че преди да се омъжи, викингската жена се намира под опеката на баща си или настойника си, но след брака съпругът ѝ има права над нея и живота ѝ, но въпреки това тя е била свободна да получи развод за разлика от другите общества в Европа по това време.

1517669Thinkstock/Guliver

В случай, че продължавате да смятате за вълнуваща идеята да се докоснете отблизо до живота на викингите, то ви отправям конкретно предложение.

Посетете най-големият Викингски събор на Европа в Kvarnbo на остров Оланд в Балтийско море. През последните години събора се посещава от близо 10 000 души от цял свят, което го превръща в едно от грандиозните и традиционни събития на архипелага в края на месец юли. И тази година организаторите от Fibula са заложили на датите 23, 24 и 25 юли.

Ето и видеоклип от Викингският събор от изминалата 2014 година.



Само тук можете да общувате с истински брадати викинги облечени в традиционни костюми и да танцувате до зори на незалязващото слънце под звуците на типичните за онази епоха музика. Ще станете свидетели на истински викингски боеве, но също така ще можете да се сдобиете и с инструменти и произведения на изкуството, за които са използвани остарели методи. Не е изключено да сте изкушени от домашно тъкания текстил или ръчно обработената кожа.

1517021fibula.ax

Съветвам ви да не пропускате домашноизпечения хляб или палачинките на открит огън. Подгответе се с добро настроение и достатъчно часове, в които да пиете бира до насита и да пеете викингски песни. В случай, че не знаете – помолете някой от месните да ви научи. Сигурна съм, че отзивчиво ще ви дадат текста и ще вдигате шумни наздравици с тях до припадък.

1516961fibula.ax

Ако сте решили да посетите събитието с децата си, то можете да бъдете спокойни и за тях, тъй като в рамките на събора има достатъчно организирани мероприятия и за най-малките. От театър до всякакъв вид кръжоци, на които ще могат да моделират, рисуват или танцуват.

1517719fibula.ax

Ако искате да научите повече за Викингският събор на остров Оланд и как да стигнете до там, четете  продължението на материала в jenite.bg.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април