Ефектът на плацебото помага и при раздяла

Ефектът на плацебото помага и при раздяла

Още по темата

Сърцето ви е било разбито от скорошна раздяла? Най-добрият начин да се възстановите от негативните чувства е като повярвате, че правите нещо, с което помагате на себе си. Подобно убеждение може да окаже влияние на регионите в мозъка, които отговарят за емоциите и да облекчи усещането за болка.

Това показва изследване на американски учени от Университета в Колодаро, които са провели експеримент за неврологичното и поведенческо влияние на плацебото върху доброволци с разбито сърце.

"Раздялата с партньор е едно от най-емоционално негативните изживявания, които човек може да изпита, и може да е важен елемент, отключващ развитието на психологически проблеми", казва един от авторите на труда Леони Кобан. Той посочва също, че подобни житейски събития увеличават с до 20 пъти риска от развитие на депресия в годината след събитието.

1901721

"В нашето проучване открихме, че плацебото може да има доста силен ефект върху редуцирането на интензивността на емоционална болка", посочи още той.

Досега беше известно, че плацебото облекчава физическата болка, както и някои симптоми на болестта на Паркинсон и други физически неразположения.

В рамките на експеримента 40 доброволци, разделили се не по свое желание с партньорите си в рамките на изминалите шест месеца, е трябвало да наблюдават снимки на своите бивши половинки докато учени са изследвали мозъчната им активност. След това участниците е трябвало да определят по скалата от едно до пет колко зле или добре се чувстват.

1901722

След това доброволците са получили спрей за нос. На половината им е било казано, че това е "мощен аналгетик, ефективен в намаляването на емоционална болка", а на другите – че това е обикновен солен разтвор.

На участниците отново е показана снимка на техните бивши половинки и пак е изследвана мозъчната им активност. Доброволците в групата, получавала плацебо, не само са се почувствали по-добре, но и мозъкът им е реагирал на снимката по различен начин. Този път силна активност е била наблюдавана в дорзолатералния префронтален кортекс, който отговаря за промяната на емоциите. В същото време в частите на мозъка, свързани с отхвърлянето, активността е отслабнала. Повишена активност се е наблюдавала и в тази част на средния мозък, която регулира нивата на химикалите, които облекчават болката и ни кара да се чувстваме добре, като допамина.

Според авторите на проучването то не само помага за разбирането на това как се развива емоционалната болка в мозъка ни, но също така дава и насока за това как бихме могли да се справим с нея.

ключови думи:
ефект раздяла

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април