Има ли кучето компас под опашката си?

Най-добрият приятел на човека се съобразява със земното магнитно поле преди да отиде по нужда
Има ли кучето компас под опашката си?

Което си е така, така си е - обичаме да пишем за кучета и обожаваме да пишем за всичко, що касае отделителните функции на тялото. Макар и далечни една от друга, двете теми са силно свързани с човешкото здраве, а на моменти дори са свързани и помежду си. Това е, когато кучето реши да се възползва от отделителните функции на тялото си.

Може би сте забелязвали, че притиснат от голямата нужда, четириногият ви приятел започва да души и да се върти наляво-надясно, докато най-накрая си хареса перфектната позиция за разтоварване. Каквото и обяснение да е възниквало в главата ви за този ритуал до момента, то сигурно е доста далеч от истината. Запушете нос... тоест, затаете дъх за нея.

Учени от Чешкия университет по науки за живота преди броени дни публикуваха в международния зооложки журнал Frontiers in Zoology свое изследване, според което кучетата, подобно на много други животни, са чувствителни към земното магнитно поле. Нещо повече, те предпочитат да вършат своята кучешка работа, ориентирайки тялото си спрямо оста север-юг, особено когато магнитното поле е стабилно. В условия на нестабилност, тази тенденция не се наблюдава със същата честота.

Хайнек Бурда и колектив достигат до това заключение след внимателни двугодишни наблюдения върху 70 кучета, представители на 37 различни породи. В този период учените имат възможност да се насладят на общо 1 893 дефекации и 5 582 уринирания. След анализ на данните в контекста на геомагнетичните условия по време на тези дейности, чехите заключават, че кучетата наистина имат усет за земния магнетизъм и се влияят повече от промените в полярността, отколкото от промените в интензитета на магнитното поле.

Наблюдавайте много внимателно кучето си по време на следващата разходка и не пропускайте да споделите с нас как е разположено тялото му спрямо оста север-юг. Консистенцията на произведението му също е интересна, но не чак толкова. 

ключови думи:
куче магнитно поле

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април