Ах, тези лунички!

„Не страдам от лунички, харесвам си ги!“ Из „Пипи Дългото Чорапче“, Астрид Линдгрен
Ах, тези лунички!

Най-важното

Ново приложение за iPhone, разработено от румънци, ще се грижи за профилактиката на рака на кожата. Skin Scan ще проследява състоянието на луничките по човешкото тяло и ще преценява има ли риск от израждането им в злокачествена меланома. То ще трупа база данни от фотографирани участъци на кожата и ще ги сравнява през определен интервал от време, като ще ги оценява по тристепенна скала – нисък, среден и висок риск. При наличие на последната степен, ще препоръчва консултация с лекар.

Приложението е съвместимо както с iPhone, така и с iPod touch и се разпространява чрез онлайн магазина App Store на цена от 0,99 цента.

Луничките по лицето, тези сладки знаци на слънцето, са първите белези на топлия сезон. Те придават на жените особен, детски чар и закачливост.

Много жени обаче не са съгласни - те намират златистите петънца за козметичен дефект и опитват какви ли не избелващи кремове, за да ги премахнат. Ние обаче сме на мнение, че представителките на нежния пол не бива да се лишават от своята неповторимост и сексапил. Скъпи дами, наслаждавайте се на лятото и на слънцето, но не забравяйте винаги да предпазвате кожата си! :)

Какво представляват луничките?

Под влияние на слънчевите лъчи при светлокожите и рижавите хора най-често се появяват малки пигментни петънца, или т.нар. лунички. Това се получава заради пониженото количество на меланин (пигмент, който придава характерния за определена кожа цвят) при светлокожите хора. 

Пръските на слънцето се дължат на бързото натрупване на кожния пигмент при излагане на слънце, най-вече през пролетта. През студените сезони избледняват и могат съвсем да изчезнат.

Луничките обикновено са с големината на лещено зърно, имат гладка повърхност и на цвят варират от светложълти до тъмнокафяви. Основно се появяват върху лицето, шията, ръцете и горната част на гърба, но някои хора ги имат по цялото си тяло.

Петънцата могат да бъдат единични или множествени, да стоят отделно едно от друго или да се сливат помежду си. Наблюдават се при деца и млади хора и често в зряла възраст изчезват.

Много хора смятат луничките за недостатък, но британско проучване твърди, че те могат да бъдат и сериозен плюс. Оказва се, че хората с многобройни лунички по кожата имат по-дълги теломери (крайни участъци на хромозомата) и затова стареят по-бавно. Теломерите защитават хромозомата от външно въздействие и по този начин удължават срока на нейното съществуване.

Ако все пак това не е достатъчно убедително доказателство за очарованието на кожните петънца и държите да предотвратите появата им, то има няколко прости начина за това:

  • На първо място е необходимо да се избягва пряко излагане на слънчеви лъчи и да се използва крем с висок защитен фактор (SPF не по-малък от 15). 

  • Предпазвайте лицето и тялото си чрез големи шапки, плътни чадъри, шалове и т.н.

  • Не забравяйте слънчевите очила (носещи СЕ марката, която е гаранция за това, че същите предлагат достатъчна защита).

  • Консумирайте повече храни, богати на РР (никотинова киселина) и на витамин С (чушки, цитрусови плодове, киви, черен касис, шипка), съветват диетолози. Така кожата става по-малко чувствителна към слънчевите лъчи.

  • Сред народните рецепти за безвредно скриване на лунички най-често се препоръчва използването на сок от краставица, грейпфрут, лимон, магданоз, лук, хрян. Във всички тях се съдържат вещества, които окисляват тъмната пигментация и по този начин изсветляват кожата. Така действа и киселото мляко. За петънца по ръцете пък помага зехтинът.

Накрая ще отбележим, че ние специално сме почитатели на максимално натуралната визия. А това означава, че ако имате лунички, това не е непременно проклятие, даже напротив. Особено, ако сте жена с ярко зелени очи и млечно бяла кожа. Тъчдаун! ;)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май