Внимание: Мазна кожа!

5 съвета как да се справим с неприятното лъщене на лицето
Внимание: Мазна кожа!

Лицето ви изглежда сякаш е намазано с олио? Имате черни точки? Всеки път, когато докоснете кожата си, усещате мазнина по пръстите ?

Внимание: Вие имате мазна кожа!

Причината

Мазната кожа е резултат от усиленото отделяне на мазнини. То се дължи на повишена секреция на жлезите, предимно по време на половото съзряване на човек. Причината за увеличаване на мастната секреция може да се дължи на смущения в храносмилателната и нервната система, но също така и на чернодробни заболявания.

Как мазната кожа да изглежда матирана?

Не си пипайте лицето. Колкото и да ви е трудно. Опитайте се да намалите потъркването на носа и почесването по челото до минимум. Честото докосване на лицето го прави още по-мазно. Това се дължи на контакта на кожата със замърсената повърхност, което води до запушване на порите.

Не си лягайте без да отстраните грима. Фон дьо тен + прах от възглавницата = мазна кожа! Гримът по лицето задължително трябва да бъде махнат преди сън, за да диша кожата. На помощ идва мицеларната вода. Това е сравнително нов продукт, който "поглъща" грима и натрупаните през деня мръсотии. Препоръчително е след използването й да изплакнете с хладка вода за най-добър ефект.

Хидратирайте кожата. Това, че кожата на лицето ви е мазна, не означава, че няма нужда от хидратация. Използвайте хидратиращ крем по препоръка на дерматолог и приемайте не по-малко от 1.5 л течности на ден.

Внимавайте с фон дьо тена. Всекидневната употреба на фон дьо тен води до запушване на порите и поява на черни точки. Избягвайте употребата на този продукт за разкрасяване през лятото и по време на тренировка. Когато кожата ни се поти, порите се почистват отвътре. Нормалното pH се възстановява, а овлажняването се осъществява по естествен начин. Фон дьо тенът спира тези процеси като образува слой, който запушва порите. За мазна кожа специалистите съветват да използвате матиращи продукти. Това са фон дьо тените тип "стик" или "пудра", които са в твърдо състояние.

Хранете се качествено. Здравословното хранене се отразява добре не само на телесната маса, но и на кожата ви. Яжте редовно. Избягвайте прекалено сладки или пресолени храни. Не прекалявайте с подправките. Пресните плодове и зеленчуци трябва да присъстват във всекидневното ви меню. Приемайте богата на белтъчини храна. Избягвайте тестените и пържените храни особено през лятото – те спомагат за допълнителното омазняване на кожата. Приемайте допълнително витамини. Витамин Е регулира съдържанието на мазнини в кожата и я подхранва. Витамините В2 и В6 помагат за поддържането на чиста кожа, защото неутрализират токсините в нея.

На последно място не забравяйте, че мазната кожа доста често е признак за здравословен проблем. Преди да предприемете каквито и да било мерки, консултирайте се с лекар. Направете си изследвания, за да разберете какво предизвиква увеличаването на мастната секреция. Едва тогава ще можете да промените навиците си. Промяна, която завинаги да ви отърве от мазната кожа.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април