Да мием ли косата си всеки ден?

Практични съвети как да се справим с мазната коса!
Да мием ли косата си всеки ден?

Дали е добре да мием косата си всекидневно е въпрос, на който е трудно да кажем "Да" или "Не"!

Съществуват множество теории дали е полезно или не честото миене на косата. Истината както винаги е някъде по средата, защото и този въпрос е свързан с много индивидуални особености, които за съжаление не могат да доведат до генерални изводи.

В случай, че имате нормална кожа, то е достатъчно да измивате косата до 2 пъти седмично с шампоан. При тези от вас, които страдат от мазен скалп е допустимо да я мият през ден или всеки ден, стига разбира се това да не доведе до косопад или изтощение, което е рядко срещано явление.

Истината е, че корените на косата имат мастни жлези, които отделят себум. Себумът е полезен за косата, защото я поддържа здрава, гладка и я предпазва от прекомерно изсушаване и накъсване. Прекомерното производство на себум е причината за омазняването на косата. Себумните жлези запушват корените на космите, в резултат на което косата започва да капе и върху скалпа се появява мазен пърхот.

Редица специалисти твърдят, че хората които страдат от мазна коса трябва да открият правилното измиващо средство, вместо да зачестяват миенето й! Принципът е, че колкото по-силни шампоани против мазна коса ползвате, толкова по-бързо се омазнява тя и има нужда от ново измиване. Проблемът не е само в честотата на миене, но също така и в химикалите съдържащи се в шампоаните против мазна коса и пърхот. Имайте предвид, че в един момент косата и кожата ви привикват към силните препарати и след това ви се налага да се насочите към нов и още по-силен, с който да имате спокойствие за известен период от време.

Сигурно част от вас са чували известния принцип в хомеопатията, че "подобното се лекува с подобно”. Така е и тук, когато става въпрос за мазна коса - добре е да заложите на шампоани с естествени продукти, които ще балансират Ph на скалпа и ще ви дадат шанса да излезете от омагьосания кръг, в който сте попаднали.

Ето ви полезни съвети за справяне с мазната коса, за да бъде тя красива, лъскава и здрава:


Веднъж седмично правете маска с кайсиево масло! По този начин ще възстановите баланса на кожата си и ще постигнете "антиомазняващ” ефект.

Нанасяйте студено пресованото масло по продължение на косата си и втрийте хубаво в корените на скалпа, увийте с вестник и сложете найлонова шапчица. Престойте така поне 1 час. Друга добра рецепта срещу мазна коса и пърхот е: в 50 милилитра кайсиево масло добавяте 7 капки масло от кедрово дърво, 9 капки масло от кипарис и 9 капки масло от хвойна. Разбърквате добре, след което нанасяте маската върху косата и скалпа - останете с нея поне 1 час. Тези две маски ги редувайте през седмица. Заложете на шампоан, който е с натурални продукти. Не използвайте балсам за коса, маша за къдрене или сешоари! Почнете да миете косата си първоначално на всеки втори ден. Спазите ли всички тези съвети има голяма вероятност да се справите с проблема. В противен случай се насочете към консултация с дерматолог или класически хомеопат.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април