Дамско закопчаване, мъжко закопчаване

Защо се различават?
Дамско закопчаване, мъжко закопчаване

Дори и да нямате транссексуални наклонности, би трябвало да ви е правило впечатление, че мъжките и женски горни дрехи страдат от различно закопчаване. Копчетата на ризите, саката и палтата на господата стандартно стоят отдясно, докато дамите трябва да боравят с предимно с лява ръка, за да се облекат. Защо се налага подобна дискриминация, ако можем да се изразим така?

Единият възможен отговор наистина е доста дискриминативен и предполага, че жените са били принуждавани да използват недоминантната си ръка, за да им бъде внушено, че са низшестоящи (спрямо, мъжете, разбира се). Тази теория обаче не ни харесва, освен това противоречи на една друга теория, която е по-популярна и политически коректна.

Тя гласи, че всичко започва през Викторианската епоха, когато заможните жени, освен хубави дрехи с много копчета, са можели да си позволят и прислужници. И докато мъжете са се грижили за тоалета си абсолютно сами и за тях е било по-удобно да се закопчават с дясна ръка, жените са били обличани и затова техните копчета са стояли отляво (дясно на прислужницата, която е била с лице към тях).

Има и трето предположение, свързано постепенното уеднаквяване на дамската и мъжките моди. В един момент горните дрехи на двата пола са си приличали толкова много, че някоя еманципирана дама е решила да измисли начин за разграничение. Така част от копчетата били преместени отляво и едно и също облекло изведнъж можело да бъде както дамска блуза, така и мъжка риза.

На кой от трите варианта ще решите да повярвате остава лично ваше решение, защото и до днес не се е намерил някой, който да изтъкне солидни аргументи, потвърждаващи или отхвърлящи който и да било от тях.  

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май