За косата, витамините и шампоана

И каква е връзката между тях
За косата, витамините и шампоана

Няма спор, че, когато през 1912 година полският биохимик Казимеж Функ открива витамините, той прави голяма услуга на цялото човечество.

Факт е, че въпросните микронутриенти са съществено необходими за нормалното протичане на редица процеси в организма. Редовната им консумация (чрез храната и/или под формата на добавки) ни прави по-здрави, повишава имунитета ни и понижава риска от редица заболявания, но...

Има ли все пак и косата нужда от тях?

Има, разбира се! И не точно. Цялата истина е, че кичурите представляват мъртва тъкан, която, сама по себе си, не изпитва необходимост от нищо. Още колегата Кирил Русев ви съобщи въпросната разочароваща вест, в този свой материал.

Което не означава обаче, че имате право да пренебрегвате гривата си. За да изглежда тя добре, се налага да полагате доста грижи за нея – да я разресвате, миете и подстригвате. Правилното и редовно хранене също е от значение за външния й вид. Ако осигурявате на тялото си всички необходими хранителни съставки, това със сигурност ще накара косата ви да изглежда значително по-здрава.

Но да се върнем на витамините, а?

Съгласете се, че прическата ви много би се радвала, ако я снабдявате със следните герои: витамин C, A, B5, E, D. Всички те подобряват състоянието й и я карат да се чувства мека, подхранена и в добро настроение =)

Единственият сигурен начин да си набавяте гореизброените обаче си остава... храната. Не разчитайте на витамините, които (уж) има в шампоана и в останалите козметични продукти, които използвате.

Истината е, че количеството им там е наистина незначително. А причината да ги посочват върху етикетите, е преди всичко комерсиална: увеличавайки полезните съставки на своите продукти, производителите се надяват да привлекат повече купувачи. 

Изключението е витамин B5, който, според различни изследвания, има известна, макар и минимална способност, да прониква в косъма и да заздравява неговата структура. Да прибавим още, че витаминът притежава също и овлажняващ ефект. Все пак козметичната му роля е твърде малко проучвана, затова не можем да бъдем сигурни доколко резултатите от споменатите експерименти са верни.

Изводите: няма значение с колко витамини ще е "екипиран" шампоанът ви. По-важното е друго - дали, паралелно с неговата употреба, приемате последните и с храната. 

Само така може да бъдете сигурни, че се грижите за здравето на гривата си.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април