Какво да очаквам от посещението си в козметичния салон?

Много и винаги най-доброто
Какво да очаквам от посещението си в козметичния салон?

Сигурно съм ви казвала, че преди време изкарах един шестмесечен курс по козметика – започнах го случайно и дори успях да го завърша.

Признавам си, че той беше истинско предизвикателство за мен и, макар че в началото таях известни подозрения и резерви, въпросното обучение се оказа адски полезно не в едно, а в няколко различни направления. Преди всичко обаче, то ми помогна да подобря значително собствената си грижа за кожатакосмите :) и ми даде много полезни знания и информация, която трудно бих придобила на друго място.

Не на последно място – направи ме изключително взискателна към козметичните услуги, които получавам. Нещо повече, убедих се, че в много салони у нас (ако греша, поправете ме), качеството на работа съвсем не е задоволително и противоречи тотално на професионалните изисквания, които самата аз възприех и инкорпорирах в себе си.

А понеже преди време получих наистина ужасяваща козметична услуга, възнамерявам днес да формулирам в стегнат списък нещата, на които искрено държа и очаквам да ми се случват в салона. Между другото, съветвам ви да превърнете тези очаквания и в свои, ако държите да получавате това, което заслужавате, а именно – качество и безопасност.

1. Първо, още от вратата да ме посрещнат с усмивка (а не с поглед "Ко' искаш?") и след уточняване на часа, да проведат с мен кратка консултация относно процедурата, която предстои да ми бъде направена. Ако става въпрос за почистване на лице, например, искам да ме разпитат подробно: какви продукти използвам в грижата за кожата, колко често ги употребявам и как, кога е била последната ми терапия и. т.н, и т.н. НЕ очаквам директно да ме разпънат върху кушетката и да започнат да ме манипулират. Всъщност, въпросите помагат на специалиста да се запознае с конкретния случай и да се ориентира по-добре в особеностите на външната обвивка, която му предстои да третира.

2. Горещо се надявам да ме обслужи спретната и чиста козметичка, облечена с престилка или в дреха, която да покрива ежедневното ѝ облекло и да комуникира с отговорната ѝ професия. Работата с яке, с високи обувки, с гердани и бижута върху ръцете не се приема, не! Дългият маникюр – също. Не съм дребнава: просто съм научена да изрязвам ноктите си до дъно преди да започна да работя с нежната кожа на лицето.

3. Държа наоколо да е чисто и подредено, да си личи, че хигиената в съответния салон е налице. Нивото ѝ много бързо се разпознава по покривалата по кушетките и по начина, по който се употребяват еднократните кърпи и постелки. Всичко трябва да е чисто и стерилно като в... болница. Козметичката е длъжна да дезинфекцира уредите си пред клиента преди използване (тези, които, разбира се, могат да се дезинфекцират директно като накрайника на дарсонвала, например, пинцетата и др.), както и ръцете си. Това е най-важното и съществено правило.

4. В самия салон топлината трябва да съобразена с осъществяващите се манипулации и, при нужда, да бъдат осигурявани одеяла за завиване на клиента. Светлината също е от съществено значение, особено при обезкосмяване, повярвайте.

5. Накрая, понеже е важно, искам да получа подробни съвети за грижите, които е необходимо да полагам за себе си в домашни условия. "Подробни" означава... подробни. 

Имам си и много други изисквания, разбира се, но ако поне тези бъдат изпълнени, ще съм с една идея по-щастлива и вероятно ще успея да забравя за случката отпреди няколко седмици :))

A вие на "ти" ли сте с козметичните преживявания или имате от какво да се оплачете? Аз съм насреща, оплаквайте се :) 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април