Какво означава появата на акне в различните части на лицето?

Какво означава появата на акне в различните части на лицето?

Козметичните продукти, предназначени за третиране на акне, въздействат само на повърхностно ниво, а не в дълбочина. Не винаги обаче несъвършенствата по кожата се дължат на прекомерно омазняване и запушени пори. Появата на акне в определени зони на лицето може да сигнализира за здравословен проблем, на който трябва да обърнем внимание.

Според китайската медицина, кожата на лицето е прозорец към здравето на човека. В продължение на стотици години източните лечители наблюдавали кожата на лицето и проследявали възникващите в човека неразположения. Така те изготвили карта на лицето, която показва на какво може да се дължи всяка промяна в структурата на кожата, например появата на бръчки, петна, зачервяване или акне.

Какво означава появата на акне в различните части на лицето?

Чело: проблеми с храносмилателната система

В Китайската медицина челото е зона на храносмилателната система. Респективно пъпките, които се появяват в областта на челото показват наличие на проблем с храносмилането, например нездравословно хранене, нарушено храносмилане или IBS (Синдром на раздразненото дебело черво).

Слепоочия и нос: проблем с бъбреците и далака

Според Китайската медицина слепоочията отразяват състоянието на нашите бъбреци и далак. Поява на пъпки в областта на слепоочията могат да индикират скрити инфекции и възпаления в тези важни органи. Те могат да се дължат на прекаляване с алкохола и мазните храни.

Бузи: дихателна система и бял дроб

Ако живеете в замърсена градска среда, това може да се окаже проблем не само за кожата на лицето ви, но и за дихателната ви система и бял дроб. Появата на пъпки в областта на бузите може да се дължи също така на мръсна калъфка за възглавница и честия допир на замърсен смартфон до лицето.

Брадичка и челюст: хормонални проблеми

Появата на кожни несъвършенства в областта на брадичката и челюстта са индикатор за хормонален дисбаланс. Хормоналното акне има тенденцията да се появява периодично, например преди менструалния цикъл при жените. То също така можее да бъде индикатор за прекомерен стрес, вследствие на което се отделят повече андрогенни хормони, които предизвикват на свой ред хормонален дисбаланс, омазняване на кожата и акне.

В заключение…

Не трябва да забравяме, че акне също може също може да се появи в следствие на генетични причини, нездравословна диета, лоша хигиена, както и от замърсяването от околната среда. Използвайте картата на лицето като средство за самодиагностика при моментни неразположения, но ако страдате от акне е добре да потърсите мнение от дерматолог.

Източник: Фрида.бг

ключови думи:
акне

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април