Мистерията на подкожните косъмчета

Защо се появяват и как да се справим с тях
Мистерията на подкожните косъмчета

Мистерията е... че няма такава :) Всъщност, космите, които растат подкожно, са често срещано явление, което има съвсем нормално обяснение. Обикновено, "мръсниците" се появяват, когато обезкосмяването се извършва от корен. Но, за жалост, нищо не им пречи да се пръкнат и при бръснене, макар че това е по-малко вероятно.

Какво се случва?

Редовното и продължително премахване на космите води до тяхното изтъняване. В резултат, някои от тях стават тоооолкова тънки, че адски се затрудняват да пробият горния слой на епидермиса и да се покажат на повърхността. И ето ви проблем – растежът им е нарушен и започва да се осъществява вместо над външната обвивка, под нея. Гадно, да.

Друга причина за появата на "гадините" е и дехидратацията на кожата. Колкото по-лишена от вода е обвивката ви, толкова по-лошо за нея. Така че: поете я по-често и всичко ще е наред.

Иначе, препоръчвам ви да не премахвате подкожните "разбойници" сами, защото вероятността да си направите раничка е доста голяма. Професионален козметик ще се справи доста по-успешно с тази задача. Много вероятно е специалистът да набоде косъмчето (или по-скоро – ципата, която го задушава) с тънка игла. Процедурата не е много болезнена, но определено е неприятна, предупреждавам. Предимствата ѝ обаче са, че не води до наранявания и кървене. Или не би трябвало, де.

929478foter

Ако все пак решите да се "борите" самостоятелно, предлагам ви да избръснете засегнатата зона веднъж-два пъти. Защо? Ами, космите там ще "заздравеят" и "надебелеят" и ще успеят да се покажат на повърхността.

Знаете си, че редовното ексфолиране (но внимателно!) също е задължително, нали?

И още нещо: нетретирането на подкожните косми може да се окаже доста опасно. Ако продължат да растат неправилно, те могат да ви създадат немалко проблеми – да доведат до схващания /при докосване на нерв/, възпаления и т.н. И, да, никак не са красива гледка.

Е, стига с тази неприятна тема. Елате във фейсбук, за да си поговорим за нещо по-весело =) 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април