Няколко правила на съвременния етикет

Няколко правила на съвременния етикет

* Ако казвате "Каня ви", значи вие плащате. Другата формулировка е "Хайде да отидем на ресторант" - в този случай всеки плаща собствената си сметка, но ако мъжът сам предложи да почерпи жената, тя може да се съгласи.

1784952

* Никога не ходете на гости, без да се обадите предварително. Ако някой дойде у вас без предупреждение, можете да си позволите да бъдете по халат и с ролки в косата. Една британска лейди е казала, че при появата на неканени гости винаги си обува обувките, слага шапка и взима чадъра. Ако човекът й е симпатичен, тя ще каже "Какъв късмет, тъкмо се прибрах!". Ако й е неприятен - "Колко жалко, тъкмо се каня да излизам".

* Не слагайте смартфона си на масата на обществени места. С това сякаш показвате колко важна роля играе в живота ви това устройство и колко ви е безинтересен и досаден разговорът около вас. Във всеки един момент сте готови да забравите за безполезните дрънканици и за пореден път да прегледате най-новото в Инсаграм, да отговорите на важно обаждане или да се разсеете, проучвайки новите нива на Angry Birds. 

* Не общувайте само с СМС-съобщения с момиче, което сте поканили на среща.

* Мъжът никога не бива да носи дамската чанта. А дори и женското палто го взима, само за да го занесе до гардероба или до закачалката.

* Ако вървите с някого и спътникът ви поздрави непознат за вас човек, редно е и вие да го поздравите.

* Мнозина смятат, че суши се яде само с пръчици. Това обаче не е вярно. Мъжете за разлика от жените могат да ядат суши и ръце.

1784953

* Обувките ви ВИНАГИ трябва да бъдат чисти.

* Не приказвайте празни приказки по телефона. Ако имате нужда от задушевен разговор, по-добре се срещнете с човека на живо.

* Ако са ви обидили, недейте да отговаряте с аналогична грубост, камо ли да повишавате тон. Не падайте до нивото на грубияна. Усмихнете се и учтиво се отдалечете от невъзпитания събеседник.

* На улицата мъжът трябва да върви вляво от жената. Отдясно могат да вървят само военните, които трябва да са готови да козируват.

* Шофьорите трябва да запомнят, че хладнокръвното оплискване на пешеходците с вода и кал е крещяща простащина.

* Жената може да не сваля на закрито шапката и ръкавиците си, но не и ако става дума за зимна шапка и дебели ръкавици.

* Девет неща трябва да пазите в тайна - възрастта, богатството, пукнатината вкъщи, молитвата, състава на лекарството, любовната връзка, подаръка, славата и безчестието.

* Когато влизате в киносалон, театрална или концертна зала, минавайте към мястото си с лице към седящите. Първи минава мъжът.

* Мъжът трябва винаги да влиза пръв в ресторанта. Основна причина за това е, че управителят по това може да си направи извода кой е инициатор на посещението и кой ще плаща. Ако става дума за голяма компания, онзи, който е поканил останалите, влиза пръв и плаща сметката. Ако обаче на вратата на ресторанта ви посреща хост, мъжът трябва да пусне първа жената, след което да намери свободни места.

1784955

* Никога не докосвайте жена, без тя да го иска, не я хващайте за ръка и не я пипайте по време на разговор, не я побутвайте и не я прихващайте под лакът, освен ако не й помагате да се качи или да слезе от транспортно средство или да пресече улица.

* Ако някой ви вика неучтиво (например с "Ей, ти!"), не му отговаряйте. Но недейте да поучавате и възпитавате другите по време на кратка среща. По-добре им преподайте урок по етикет с личния си пример.

* Златното правило на парфюма гласи "умереност". Ако надвечер все още усещате мириса напарфюма си, бъдете сигурни, че хората около вас вече са се задушили.

* Един възпитан мъж НИКОГА НЯМА ДА ДОПУСНЕ да не прояви дължимото уважение към една жена.

* В присъствието на жена мъжете пушат само с нейно позволение.

* Какъвто и да сте - директор, академик, възрастна дама или ученик - когато влизате в някакво помещение, поздравявайте първи.

* Уважавайте тайната на кореспонденцията. Родителите не бива да четат писма, предназначени за децата им. Съпрузите също трябва да проявят уважение към личната кореспонденция на партньора. Ако някой шари по джобовете на близките си в търсене на бележки или писма, това е много грозно.

* Не се мъчете непременно да сте в крак модата. За предпочитане е да изглеждате старомодно, но добре, отколкото модерно, но зле.

* Ако след извинение ви простят - не се връщайте отново на проблемния въпрос, за да искате пак прошка. Просто не повтаряйте грешката си.

* Обидно е да се смеете твърде силно, да разговаряте шумно и да разглеждате втренчено хората.

* Не забравяйте да благодарите на близките си хора, роднините и приятелите. Добрите им постъпки и готовността им да ви предложат помощта си не са даденост или тяхно задължение, а израз на топли чувства, заслужаващ благодарност.

И за финал нека цитираме легендарния американски актьор Джак Никълсън:

"Аз спазвам доста стриктно правилата на добрия тон. Как да подам чинията. Да не викам от едната стая до другата. Да не отварям затворена врата, без да почукам. Да пускам дамата пред мен. Целта на всичките тези безбройни прости правила е да направят живота ни по-добър. Не можем да живеем в състояние на хронична война с родителите си - това е глупаво. Аз много внимавам с обноските си. Те не са някаква абстракция. Това е разбираем за всички език на взаимно уважение".


 

 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април