Рапунцел? Надали!

Защо косата ви не може да расте неограничено
Рапунцел? Надали!

Най-важното

Различните раси имат различна специфика на космения растеж. Белите се отличават със средна скорост от около 1,2 см на месец и са рекордьори по гъстота. Русите разполагат с приблизително 146 000 косъма, чернокосите – със 110 000, брюнетите – със 100 000, а червенокосите – с едва 86 000. Афро-Карибската коса пък е предимно черна, а средностатистическият неин притежател има между 50 000 и 100 000 косъма на главата си. Тя расте и най-бавно – с около 0,9 см на месец. Азиатската коса, освен че е най-широко разпространената коса в света и е най-бързорастящата – с 1,3 см на месец. Счита се за най-рядка, като гъстотата й обикновено е около 80 000 косъма на глава. 

Това, че приказките са пълни с измислици вие много добре го знаете. Вероятно също толкова добре знаете, че дори и най-прекрасната блондинка на този свят не може да има неограничено дълга коса. Това, което може би не знаете обаче, е защо е така.

Като за начало е добре да кажем, че човешката коса наистина може да достигне умопомрачителни дължини. Най-удачният пример за това е не друг, ами световната рекордьорка Сие Циупин от Китай, която бе документирана от Гинес със зашеметяващите 5,627 метра!

Всеки от вас може да се опита да подобри този рекорд, но малцина ще успеят, тъй като освен от търпението, максималната дължина на косъма се предопределя от продължителността на неговата анагенна (или растежна) фаза. Тази продължителност зависи основно от гена, но голямо влияние върху нея може да има всичко, което води до промени в хормоналната ни секреция (например стрес, хранене, спорт и т.н.).

После настъпва т.нар. катагенна фаза, в която фоликулът на косъма се свива и се измества към повърхността на скалпа, където няма достъп до кръвообращение (тоест до хранителни вещества), благодарение на което растежът спира. Тази фаза трае около три седмици.

Следва телогенната фаза, където фоликулът се намира в състояние на "почивка". През нея косъмът е мъртъв и лесен за отскубване (обикновено се случва по време на ресане и миене на косата). Ако случайно оцелее, той буквално ще бъде избутан навън от своя следшественик, който ще се появи с новата фаза на растеж. Продължителността на телогенната фаза е около четири седмици.

inm.com

Повече от очевидно е, че космите на ръцете и краката ви, например, имат доста различен анагенен период от тези на главата ви. Да, и аз имах една съученичка с прякор Чубака, но нека да не се отклоняваме от темата. Както вече споменахме, различните хора могат да се похвалят с различна продължителност на анагенната фаза на окосмението по всяка част от тялото си. Когато говорим за коса, тогава средната дължина на тази фаза е между 2 и 7 години. При космите на ръцете, краката, веждите и т.н. продължителността е далеч по-малка, обикновено 30-45 дни.

В някои много редки случаи човек може да има нещастието (или пък щастието) да се роди с коса, чиято анагенна фаза е не повече от 1-2 месеца. Случаят с нашата китайска приятелка от по-горните редове е показателен за това, че обратната аномалия също е възможна. Ако приемем, че човешката коса расте средно с 1,3 см на месец, бихме могли да изчислим, че за достигането до дължина от близо 563 см са необходими около 36 години.

По-важното е, че във всеки един момент между 85% и 90% от косата ви се намира в анагенна фаза, 1%-2% са в катагенна и 10%-14% са в телогенна фаза. Понякога изключително високи нива на стрес могат да доведат до преждевременно прекъсване на анагенния период и скоропостижно навлизане в телогенния, което от своя страна да стане причина за окапване на косата.

Всичко това ни връща на фактите, с които започнахме, а именно, че растежът на косата се определя най-вече от нещата, случващи се вътре в тялото. В този смисъл, няма такова нещо като подхранващ шампоан и освен това, бръсненето и подстригването не карат косъма ви да расте по-бързо. Те не го правят и по-груб и тъмен, но за това ще си говорим следващия път.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април