Твоите сини очи...

История, география и биология на лазурния поглед
Твоите сини очи...

Най-важното

Сините очи са рядкост при бозайниците от животинския свят. Докато някои породи котки и кучета могат да се похвалят със сини очи, нерядко това е признак за друга генетична мутация, която се свързва с глухота. Иначе, горещо ви препоръчвам да потърсите в Google изображения на синеок петнист кускус (blue eyed spotted cuscus).

Сините очи казват: "Обичай ме или ще умра"; черните очи казват: "Обичай ме или ще те убия"

Испанска поговорка

 

Много отдавна, някъде между 6 000 и 10 000 години назад, на северозападното черноморие живеел един много странен човек. Особеността му се дължала на това, че във време, в което всички се раждали с кафяви очи, той гледал на света с лазурно син поглед.

Този човек имал деца. Някои от тях имали неговите очи. Днес тези наследници наброяват около 150 милиона по цял свят (2,2% от световното население). Те се срещат предимно около Балтийско море и в Северна Европа, но могат да бъдат видяни и в останалите части от Стария континент. Синеоки има на места в Западна Азия и най-вече в Афганистан, Ливан и Ирак, както и в Източното Средиземноморие, сред еврейското население на Израел.

В Естония 99% от населението има сини очи. В Дания този дял е около 89%, а в Германия – 75%. В САЩ процентът значително е намалял с времето – от родените между 1899 и 1905 бели деца, повече от половината (57,4%) са били със сини очи; между 1936 и 1951 са една трета (33,8%), а днес са по-малко от четвърт (22,3%).

inm.com

Но каква е първопричината за "недъга" на онзи първи синеок човек? Ами, мутация, засягаща един от гените, въвлечени в производството на пигмента меланин (този, който придава цвят на очите, кожата и косите ни). Ученият, открил тази особеност, се нарича Ханс Айберг и е посветил една значителна част от кариерата си, за да я изучава. За него няма абсолютно никакво съмнение, че тя тръгва от един-единствен човек, тъй като всички изследвани синеоки хора споделят една и съща секвенция на ДНК-то, свързано с меланиновото производство.

Въпросната мутация е причина за по-ниската концентрация на меланин в средния слой на ириса. Този слой поглъща светлина с определена дължина на вълната и я отразява. Ние виждаме нейния цвят като син, благодарение на едно явление, известно като разсейване на Релей, с което се обяснява и синият цвят на небето и водата.

От генетична гледна точка тази мутация не представлява нито предимство, нито недостатък. Въпреки това, някои учени отбелязват, че тя се е разпространила именно заради обстоятелството, че синеоките хора са по-атрактивни в сексуално отношение. И наистина, немалко от нас са на мнение, че светлите очи са по-красиви от тъмните. Обяснението донякъде може би се крие в това, че синьото (и зеленото, и сивото) са непривични цветове за човешкото тяло, което иначе е смесица от кафяво, черно, бяло, червено и розово. Две сини петна определено имат свойството да привлекат вниманието на един подобен фон.

inm.comНерядко свързваме лазурните очи с наивност и непорочност. За това може би са виновни бебетата, които почти винаги са синеоки заради ниските нива на меланин след раждането им. Светлината, попаднала в очите и върху кожата им, стимулира производството на пигмента и с времето очите им потъмняват, като достигат "истинския" си цвят около третата година. За да "затворим цикъла", трябва да споменем, че при някои хора очите изсветляват на стари години.

Счита се, че синеоките са нещо като застрашен вид, като едно подобно схващане се засилва под влиянието на поддръжниците на идеята за "чиста раса", най-вече в САЩ. Истина е, че тъй като сините очи са рецесивни, засилената репродукция между представители на различни етноси намалява техния брой в глобален мащаб. Малко вероятно, но не и невъзможно, е някой ден светът отново да остане с един-единствен синеок човек.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 13.07.2012 | 11:25
    Хм, интересна статия. Част от нещата за пръв път чувам.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април