Триумфалното завръщане на роклята

Триумфалното завръщане на роклята

Няма друга по-женствена дреха от роклята. В последните години тя отстъпи място на по-удобни летни облекла като широки и по-тесни летни панталони, шорти и дори клинове, комбинирани с тениски и бюстиета. Това лято обаче роклята се завръща триумфално. Романтични или бохемски, класически или етно, ще се носят всички възможни варианти от леки материи. Различни щампи, цветове и кройки влизат и излизат в модата отново и отново. Оказва се, че дори ако един стил има прекъсване, със сигурност ще има своя втори и трети шанс да блесне отново.

Буфан

Огромните ръкави с набор отново излизат на сцената, където не са се появявали от 80-те години. В роклите те се появяват в онази силно романтична форма, в която са пришити директно към деколтето. Има и класически буфан с по-малки размери и не толкова гъст набор в шева. Буфаните определено придават обем на горната част на тялото. Ясно е, че слабите и високи дами могат да си позволят големи буфан ръкави, а ниските и закръглени - по-скромни размери и дори да се лишат от този детайл. Големите деколтета привличат буфаните така, както са измислени в миналото. Тук-там се появяват и ръкавите камбана, които също бяха много модни през 80-те.

Етно

Това лято ще се носят и рокли с етномотиви. От една страна, това са тези, които много напомнят тиролската носия, естествено, без престилката, но с много набрана в талията пола. Има и варианти, в които полата е в няколко волана. От друга страна, спомняте ли си индийските рокли, които са с много свободен силует от тънък памук. Те също са на волани. Между другото това лято се появиха и характерните индийски щампи с кашмирените фигури, като онези в култовата хипи лента "Коса". Е, това лято спокойно можете да се облечете в подобна рокля и ще сте на гребена на вълната.

Драма

Драматичните дипли продължават да са модни. Те се появяват в рокли от жарсе или сатен, които плътно обгръщат тялото, пасват като ръкавица и винаги са уникални. Меките дипли са както в полата, така и в горната част. Често този тип рокли са асиметрични, с един ръкав, но могат и да са с презрамки. Това са спокойните, по-свободни силуети с по-дълги линии на подгъва и неутрални цветове. Някои от дизайнерите са "нарязали" силуета на различни парчета. Модни са рокли с горна част като бюстие, свързано с полата с тънки шнурове. Гърбът е оголен, в крайна сметка летните жеги изискват повече голота.

Лен

Ленените материи имат своя реванш през този сезон. Известно е, че тази материя е екологична и е предпочитана за горещите летни дни. Всъщност ленът никога не е слизал от модния подиум, но беше предпочитан от дамите и особено от господата за летни панталони и костюми, защото носи прохлада. Ленената рокля е с прав силует и класическа форма, защото тази материя трудно се поддава на набори и басти. За да изпълни ролята си на удобно лятно облекло, тя е свободна, но пък може да се играе с цветовете. Класика е естественият цвят на лена в различните му нюанси. За да сте наистина в летния тренд обаче, може да заложите на така модерното розово и още по-модния цвят шафран - наситено оранжево. Бяло и черно? Разбира се! При черното обаче винаги съществува рискът да пусне малко боя, дори и дрехата да е прана с така рекламирания перилен препарат, който запазва цветовете.

Плетива

Да, плетивата се появяват в роклята това лято. Естествено, материалът е памук или много тънка вълна смес с памук. Ако искате да сте в крак с летния хит, трябва да имате в гардероба си една рокля, плетена на една кука. Това, естествено, се прави ръчно, но има и доста добри имитации на ръчната работа. Плетената дантела е също един материал за рокля, който е много, ама много ретро, обаче сега стилистите го връщат в колекциите си. Колкото до цветовете, и тук те са ярки - жълто, синьо, розово, цикламено и всякакви нюанси на лилаво, при това редуващи се в райета или на квадрати.

Пачуърк

Преди два века са измислили пачуърка, за да се използва максимално платът от употребявани дрехи. Всички са виждали американските юргани, в които парченцата плат са комбинирани и съединени с толкова усет за красота и стил. Е, сега никой не съединява парчета, но пък производителите на платове са се постарали да има щампа пачуърк за летните рокли. Вдъхновението обаче се проявява в някои колекции по класическия метод със съединяване на парчета плат, като точно в търсенето на най-удивителните съчетания, както на цветове, така и на най-различни щампи, създава усета за уникалност. Което значи, че след прекараните две пандемични години, когато бяхме облечени предимно в анцузи и джинси, сега модата се измъква от унифицираната си летаргия и избухва в цветове и форми.

ключови думи:
мода рокля

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април