Подхранващи маски за коса от два продукта

Подхранващи маски за коса от два продукта

Ако откакто е започнала есента забелязвате, че по гребена или четката ви има повече косми, отколкото по принцип – не изпадайте в паника. Може би не става въпрос за косопад, а просто за сезонна смяна на старите космени фоликули с нови. Обърнете внимание на това състояние и се погрижете за здравето на косата си – пийте повече вода, тъй като тя е от огромна важност за хидратацията на целия организъм – и на косата в частност. Хапвайте полезни храни, богати на мазнини – авокадо, маслини, зехтин и мазни риби. Има ли още нещо, което можете да направите у дома? Да, разбира се! Никоя грижа за коса не е достатъчна, ако не включва маски!

Предлагаме ви няколко идеи, с които ще накарате косата си да заблести! Ето ги и тях:

Заздравяваща маска с кокосово масло

Кокосовото масло е естествен съюзник на красотата. Използвайте го, за да омекотите косата и да ѝ придадете блясък. Какво е необходимо да направите? Просто го нанесете по дължините на косата – то ще се абсорбира лесно, а мастните киселини, които влизат в състава му ще помогнат на косата ви да расте по-бързо.

Кокосовото масло е богато на витамин Е и природни UV филтри, които ще предпазят косата от прекомерно изсушаване, запазвайки я хидратирана. След като сте го нанесли на косата, изчакайте 10 минути и отмийте както обикновено – с шампоан и балсам. Този метод е особено подходящ за суха и чуплива коса, тъй като заздравява и предпазва от накъсване. Директното втриване на кокосово масло в скалпа ще ви помогне да се справите с пърхота. Все пак – бъдете внимателни с количествата, тъй като това масло може да се окаже тежко за косата. Ако сте с фина и рядка коса – използвайте 1 ч. л., ако пък косата ви е гъста и дълга – 1 с. л. ще е точното количество за вас.

Много често в търговската мрежа ще намерите цели линии грижа за коса, които включват тези прости и същевременно вълшебни продукти. Ако косата ви е изтощена и има нужда от дълбоко подхранване, кератинът, съдържащ се в меда ще ви помогне да я заздравите. Това, в комбинация с протеините, аминокиселините, цинка и витамин B12, които се съдържат в млякото, може да се окаже безценна комбинация за вашата коса.

Маска с мед и мляко

Смесете 1 ч. ч. прясно мляко заедно с 1 с. л. мед – разбъркайте добре и добавете получената течност в спрей-бутилка. Напръскайте косата и оставете да подейства 20 минути, след като сте измили косата с шампоан (използвайте вместо балсам). Отмийте с хладка вода и се насладете на блясъка и мекотата, които косата ви ще придобие!

Възстановяваща маска с банан и зехтин

Две съставки, които най-вероятно ще намерите в кухнята си! Дори няма нужда да излизате навън. Бананът хидратира и възстановява сухата коса, която е изгубила блясъка си, а пък богатият на витамин Е и полезни мазнини зехтин ще помогне на косата да възвърне блясъка и здравината си. За да си направите тази маска чудо у дома, вземете един банан, намачкайте го и добавете към него 1 с. л. зехтин. Блендирайте или смесете с пасатор, докато се получи кремообразна, пухкава смес. Нанесете върху косата и скалпа. Изчакайте 20 минути и отмийте.

Маска за цъфтящи краища

Ако искате да предотвратите накъсването на косата и цъфтенето ѝ, опитайте тази маска за коса – смесете половин авокадо и 3 с. л. зехтин. Размачкайте добре, нанесете на косата и изчакайте 30 минути. Отмийте както обикновено. Минералите, съдържащи се в авокадото ще затворят кутикулите (външният слой на косъма), а протеините и витамините ще омекотят и възстановят косата.

Маска с жълтъци

Жълтъкът съдържа витамин А, витамин Е, биотин, фолат и още безброй полезни съставки, които няма да намерите дори в скъпа грижа за коса! Разбийте един или няколко жълтъка (в зависимост от дължината и гъстотата на косата ви) – и нанесете на косата и скалпа с пръстите на ръцете. Оставете да подейства един час и отмийте със студена вода (топлата вода може да накара жълтъка да се сготви).

източник: az-jenata.bg

 
ключови думи:
маски за коса

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април