Защо през зимата правим повече секс?

Защо през зимата правим повече секс?

Декември носи със себе си нещо изключително романтично, въпреки студа навън. В дома е топло и уютно. Сутрин искаме да се поостанем още малко в леглото, да се погушкаме с любимия човек, да се потопим в романтиката, която витае във въздуха. Вероятно това са причините, поради които учените твърдят, че през зимата има увеличение на сексуалната активност.

Д-р Мариса Коен, доцент по психология в колежа "Сейнт Франсис", обяснява: "Когато хората изпитват студ, те търсят топлина и близост. Това може да породи нужда от свързване с друг човек и повишено сексуално желание." Всичко се забавя през студените месеци и е по-малко вероятно хората да напускат дома си. Социалната изолация пък води до чувство на студенина, а наличието на партньор за секс през зимата помага да се избегне това.

Проучване от 2008 г. от университета във Вроцлав показва, че мъжете намират женските тела за най-привлекателни през зимата. Обяснението е, че по това време на годината се обличаме с повече дрехи и когато жените показват дори малко кожа през зимата, това предизвиква вълнение при мъжете и развихря техните фантазии.

Друго изследване показва, че нивата на тестостерон при мъжете са във върха си през декември, което се дължи на промените в климата и съня. Д-р Джъстин Лемилър, автор на блог за секс и психология, пояснява: "Мозъкът ни произвежда по-малко серотонин поради намалената слънчева светлина, което може да допринесе за по-голямо чувство на самота и депресия през зимата. Тези промени в настроението стимулират желанието за интимни връзки."

През декември, покрай празничното настроение, хората са по-склонни да предлагат брак, да търсят продължителни връзки или просто повече секс. Д-р Лемилър заключва: "Част от причината, поради която вероятно правим повече секс през декември, особено по време на празниците, е, че много от нас взимат почивка, което намалява нивото на стреса."

ключови думи:
секс

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май