Сексът според йога

Ще подобри ли сексуалния ви живот или не?
Сексът според йога

За съжаление или не, йога не е практика, специално измислена, за да ви направи супер машини в леглото. Да, вярно е. Развиването на гъвкавостта чрез различните асани наистина може да ви подкрепи в изпълнението по-сложните пози в секса, но това не е цел на древната индийска наука.

Нещо повече: без задължително да проповядва пуританско отношение и въздържание, йога е способна да промени коренно отношението ви към секса и според нас – в добра посока.

Защо?

Погледнато чисто етимологически, "йога" и "секс" означават две напълно различни неща. Първият термин се превежда като "връзка", а думата "секс" идва от латинския глагол seco, който означава "сека", "разсичам", "разделям".

Обаче противопоставянето не спира на това равнище.

Въпреки че проповядва съединение в буквален и преносен смисъл, йога учението няма да ви каже: "Раздайте се на 100 % в леглото."

Напротив, ще ви напомни, че сексуалната енергия е много важна за правилното движение на целия поток на енергии в тялото. Затова не бива да хабите последната безпричинно. Това важи със същата сила за всяка друга енергия в тялото.

Тоест, не е нужно да се изтощавате в 24-часов секс маратон или да се стремите да давате най-доброто от себе си всеки път в креватните изпълнения. По същата логика сложните и изчанчени пози изобщо не са задължителни.

Най-общо казано йога проповядва преобразуването на сексуалната енергия в любов. И, както, може да се досетите, това е дълъг и сложен процес, за който няма да ни стигне интернет пространство, за да опишем. Не разполагаме и с нужния опит.

Най-важното все пак е, че йога ви учи на това как да приемете и да обикнете собственото си тяло. Може да звучи твърде егоистично, но върши работа, не само в секса.

Опознавайки себе си, човек става по-чувствителен към всичко, което го заобикаля. И тази сензитивност всъщност прави добра услуга и на партньора ви.

Не в консервирането на сексуалното желание, а в преобразуването му, се крие цялата идея на разбирането на йога за секса.

Естествено, не сте длъжни да се съгласявате с подобно схващане. Обаче вероятно ще се съгласите с нас, че сексът носи по-голямо удоволствие, когато в него има поне капчица любов, нали? 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май