Чудото на Епсъм: английската сол

Подозираме, че имате нужда от малко релакс, нали?
Чудото на Епсъм: английската сол

Ако още се чудите каква спа процедура да си подарите тази вечер, имаме готово предложение за вас. Защо днес не си приготвите вълшебна вана с английска (епсъмова) сол и капчици от любимото си етерично масло?

Ще ви оставим да поразмишлявате върху предложението ни и през това време ще ви разкажем защо е толкова полезна тази вълшебна сол.

По пътя на английската сол

Няма да сгрешим, ако заявим, че за всичко е виновен Шекспир.

Защото магнезивият сулфат (английската сол) е открит за първи път именно по време на честването на ежегодните Шекспирови дни в малкото градче Епсъм, Англия. Разбира се, това обяснява само първата част на името й.

Терминът "сол" вероятно идва от специфичната химическа структура на магнезия, на която повечето хора отдават формата му на кристали. Магнезиевият сулфат наистина подозрително много прилича по външен вид на обикновената готварска сол, само че двете съединения нямат никаква връзка помежду си.

Силата на магнезия

Той е вторият най-присъстващ елемент в човешките клетки и играе съществена роля в нормалното протичане на голяма част от процесите в тях. Затова дефицитът му в тялото може да увеличи риска от редица заболявания.

Смята се обаче, че терапията с английска сол помага за повишаване на нивата му в организма. А по-високите и стабилни нива на магнезий са способни да сътворят истински чудеса в тялото ви.

На първо място, те оказват благоприятно влияние върху кръвообращението, като предпазват артериите от втвърдяване и от кръвни съсиреци. Също така намаляват кръвното налягане.

Повишават инсулиновата чувствителност и понижават риска от диабет.

От друга страна, пречистват клетките от токсини и тежки метали, като облекчават мускулната болка и помагат на тялото да изхвърля вредните субстанции. Подобряват функциите на нервната система, като регулират дейността на електролитите.

Успокояват. Точно за това, ако сте прекалено напрегнати и ви мъчи безсъние, редица специалисти ще ви препоръчат да приемате магнезий. Той е необходим за освобождаването на серотонин, хормон, отговорен за доброто настроение. Последният създава усещане за спокойствие и щастие.

Освен това английската сол ви снабдява и с особено полезните за организма сулфати – солите и естерите на сярната киселина. Последните играят важна роля за образуването на мозъчни клетки и стимулират панкреаса да произвежда повече храносмилателни ензими.

Но все пак: не е ли време за вана с английска сол?

Начало!

Напълнете ваната с топла вода. Добавете две чаши епсъмова сол. Ако не е ароматизирана, може да добавите и две капки от любимото си етерично масло за по-силен ефект.

Преди да е изстинала водата, потопете умореното си тяло поне за 15 минути в нея. Отпуснете се и се насладете на преживяването. Благодарете на Шекспир за причиненото удоволствие.

А преди да ви оставим, искаме да направим още едно уточнение. Тялото на различните хора усвоява по различен начин както магнезия, така и всички останали вещества.

Абсорбцията, както през кожата, така и чрез храната, зависи от много условия, с които няма смисъл да ви запознаваме в момента. Така че не е задължително трайно и забележително да повишите нивата на магнезий в организма.

Но нищо не ви пречи да опитате, нали?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май