Dance it! С Тереза Рут Хауърд

Една страхотна балерина
Dance it! С Тереза Рут Хауърд

Тереза Рут Хауърд оглася със смеха си коридора на втория етаж на Националното училище по танцово изкуство в София. Върви с бодра стъпка, облечена в черен потник, къса плетена бяла пола и черни дълги чорапи. Трудно може да си представите, че точно тази дама е преподавател по класически балет. Но е, при това – абсолютен професионалист. Тереза е американски топ инструктор, базирана е в Ню Йорк и е преподавала в много страни по света.

Сега е у нас по повод Танцова работилница Dance it!, организирана от Фондация "Танцово изкуство - Илиев", съвместно с Фондация "Америка за България". Мадамата ще води в училището майсторски класове по класически балет до неделя, включително.

Чаровната Хауърд е инструктор със страхотен, невероятен преподавателски подход. Тя може да ти обясни всяко нещо по такъв начин, че да го разбереш... дори без думи ;) В класа й витае някаква магия, която е трудна за разказване. Трябва да си на място, за да я почувстваш.

Освeн всичко друго, Тереза може и да пише. Изявява се като автор в не едно специализирано издание за танци. В същото време си има и блог, който се казва My Body, My Image. В него споделя своите виждания за красотата от позицията на танцьорка, за която е наистина важно да поддържа перфектна фигура.

"Днес тялото е комерсиализирано". Тази и много други страхотни мисли излива Хауърд в електронния си дневник, за което няма как да не я харесвам.

Нещо повече, срещнах се с нея, за да си поговорим набързо за нейния престой в страната ни, за участието й в работилницата и за други интересни работи...

Ако сте любопитни, потанцувайте с една истинска балерина в следващите редове ;)

871439Fitwell.bg

Защо Dance it! би била полезна програма за хората, които имат интерес да прогресират в танците?

Мисля, че една такава работилница, като цяло, е много важна за младите танцьори. Защото по време на нея те получават възможността да практикуват голям брой денс стилове. Много често ги обучават различни инструктори от различни краища на света, което ги докосва до разнообразни техники, видове танци, ако щеш – дори до различен метод и подход на обучение. Това отваря широк хоризонт пред тях, показва им нещата от много различни перспективи.

Както разбирам от Петър, тук е важно подобни програми да започнат да се случват редовно. Смятам за чудесно, че той успя да ни събере и включи в това приключение.

Какво очакваш от своите ученици?

Всъщност, опитвам се да подхождам към ситуацията без никакви очаквания. Защото, когато имаш подобни, можеш да бъдеш жестоко разочарован. Единственото, което изисквам от учениците си, е те да идват в залата със съзнанието, че наистина искат да са тук и, че са готови да работят. Но не само: разчитам, че ще бъдат нащрек през цялото време и отговорно ще попиват информацията, която им се преподава, особено новата такава. Иначе, лично аз, обичам да обучавам през радостта, с фокус върху забавното и веселото.  

Знаете, обикновено учителите по балет са много взискателни. Аз също съм такава. Но искам и да чувствам духа и радостта от това, че танцуваме и сама да дарявам въпросните емоции. Мисля, че именно те карат танцьора да продължава напред.

Освен, че правиш истински купон в залата, как още мотивираш своите ученици?

Мисля, че най-вече с тази специфична енергия, която нося в себе си. В същото време, очевидно не приличам на средностатистически преподавател по балет :) Не е случайно, че когато за първи път влязох в залата, всички ме изгледаха с поглед, който сякаш казваше: "Чакай малко, какво става тук!" Моята философия е проста: щом аз мога да изглеждам шантава, всеки може.

Теорията ми е, че човек не трябва на всяка цена да изглежда добре в класа по танци, защото все пак тогава той тренира. Заучаването на нова хореография е мръсна, тежка работа. Не винаги е красива, понякога даже е нелепа.

Именно затова се опитвам да бъда максимално шантава в часовете, за да накарам танцьорите да се почувстват сигурни, да ги накарам да се разчупят.

871440Fitwell.bg

Защо танцуваш самата ти?

Хм. Никога не съм мислила върху този въпрос, знаеш ли. Истината е, че започнах да танцувам, когато бях на три години заради по-голямата ми сестра, която ходеше на танци. Не оставих родителите си намира, докато не ми дадоха своето съгласие да започна и аз.

Помня, че веднъж, когато бях на 9, наблюдавах преподавателя си и някакси почувствах, че танците са нещото, което самата аз ще правя занапред.

Разгледах личния ти блог "My Body, My Image" и много ми хареса. Как ти хрумна да го създадеш?

Причината да започна блога си бе, че като танцьор, знам колко много проблеми с тялото си (включително хранителни разтройства) може да има един танцуващ човек. Това е професия, която изисква от теб да се съобразяваш с много неща.

Иска ти се да си по-слаба или по-висока, да си по-хубава в лицето. Изобщо да изглеждаш наистина добре по всеки един параграф. Но, така или иначе, никога не се чувстваш напълно сигурна по отношение на външния си вид.

Едновременно с това, като жена, никога не са ми били чужди и чуденки от типа на: "ханшът ми дали не е много голям", например. Всичко това ме накара да се замисля по въпроса за идеалното тяло. 

Моята философия е, че трябва да приемаш себе си, да се цениш и да се уважаваш. Ако го правиш, какъвто и да е размерът и големината на тялото ти, задължително ще знаеш как да се грижиш за фигурата си и за здравето си. Смятам, че хората трябва да преосмислят представата си за красота. И още: да създадат свои стандарти за хубаво.

Да вземем за пример американския идеал за красива жена: тя трябва да е с руса коса и сини очи. Ако следвам този стандарт обаче, аз нямам шанс да бъда красива някога. А кой иска да живее така? Нужно е да създадеш свои критерии, които да те правят хубав за теб, да те правят значим. 

И последен въпрос: какви са впечатленията ти от страната ни? 

Идвам за първи път в България, но смело мога да кажа, че вашият начин на хранене е може би един от най-здравословните, на които съм попадала. Салатите в менюто ви са страхотни: големи, вкусни и пълни със зеленчуци. Харесвам и минералната ви вода. 

Така че бих казала на този, който търси здравословно и красиво преживяване в чужда държава, моля заповядайте в България, това е мястото. 

Още от страхотната Тереза, във видеото:

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май