Да оформим мускулите на цялото тяло с плуване

Да завършим вече започнатото, а?
Да оформим мускулите на цялото тяло с плуване

Не смятате ли, че днес е прекрасен ден за плуване? Ние – да. В статията вчера ви разказахме защо е полезна водата за здравословното състояние на човешкия организъм.

Сега ви предоставяме кратка програма, която е доста подходяща за начинаещи плувци. Не се тревожете, с времето и ако сте постоянни, ще усъвършенствате движенията и ще развиете красиви и оформени мускули на цялото тяло.

Никога не забравяйте обаче, че плуването е като карането на колело – можем го всички.

Съвет:

Започнете с 4 дължини, без да се натоварвате много (издишвайте до стената и между дължините при нужда). Почивайте по 30 секунди. Правете от 5 до 10 повторения. Опитайте се да плувате два или три пъти през първите две седмици от сесията ви.

"Ако не сте плували отдавна, използвайте дъска за първата дължина", съветва Робърт Пиърсън, американски треньор по плуване. "Тя ще ви помогне да свикнете лесно, без да се налага да координирате ръцете и краката."

Различните стилове:

Свободният стил (или т .нар. "кроул") е любим на повечето любители на плуването, защото се учи лесно

и изгаря най-много калории. Проблемът в него е, че налага да бъдат синхронизирани всички крайници на тялото. От друга страна...

"Плуването в различни стилове балансира мускулите и е най-сигурният начин човек да се справи със ску

ката", разяснява Шайнфилд, също американски треньор по плуване.

"След две дължини свободен стил, пробвайте кроул на гръб (подобрява стойката, тъй като оформя мускулите на гърба и на раменете) или бруст (при него се работи върху дупето и вътрешните мускули на бедрата, които често се пренебрегват в други спортове).

От всеки стил "вземете" повече ползи, следвайки съветите на Шайнфилд...

 

Кроул на гръб:

Обърнете се по гръб и отворете очи. Гледайте нагоре, към тавана или небето – не в пръстите на краката, защото последното може да причини болка в таза и в  областта на гръбначния стълб. В тази връзка главата трябва да образува права линия с последния. Загребвайте с всяка ръка на около 45 градуса от тялото. Това движение ще освободи стреса в раменете и ще го направи още по-здрави.

 

Бруст (по гърди):


Вдигнете ръцете над главата си, дланите опрете една в друга. Плавно потопете по този начин ръцете във водата, докато достигнат нивото на брадичката.

Загребете. Свийте краката в коленете и ги изтласкайте към дупето, като имитирате движението при жабите и изпъвате ръце в страни.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май