Зима е. Да се стоплим със салса!

Един готин и забавен танц
Зима е. Да се стоплим със салса!

Колегата Кирил Русев само се шегуваше, като ви сподели тук, че е истинско дърво на дансинга :) Самите ние сме го виждали неведнъж да извива снага под звуците на различни мелодии.

Затова сме убедени, че танците, дори и за него, са напълно възможна мисия. Е, да, прав е, че някои от тях наистина са за професионалисти, но други са абсолютно лесни за усвояване, а стъпките им се учат бързо, на един дъх.

Точно така стоят нещата и при салсата, която ни предстои да обсъдим набързо в настоящия материал. Важно: основната цел на тази статия е да ви накара да се разкършите, защото, сигурни сме, имате нужда :)

Но преди това...

Малко история

В буквален превод от испански език салса (salsa) означава "сос". Името показва прекрасно ясно, че танцът е комбинация от няколко музикални стилове и ритми, между които латиноамерикански, африкански и кубински.

Той възниква някъде през 60-те години на 20 век в САЩ и бързо се разпространява по цял свят. А, към днешна дата, дори в България има много места, на които може да се практикува.

В най-разпространения случай, тренировката продължава около час и, както научихме от момичетата от любимия ни женски сайт jenite.bg, у нас практикуващите са преобладаващо дами :)

Но това не е проблем. Въпреки че е за двама, салса спокойно може да се танцува и самостоятелно, както и в група.

Във фитнес отношение, тя безспорно представлява интензивно кардио, по време на което се изгаря не малък брой калории. Като всеки латиноамерикански танц пък има потенциал да подобри гъвкавостта, както и да оформи мускулите на краката, където е съсредоточена по-голямата част от натоварването.

А най-хубавото е, че е чудесно социално занимание, което може да се превърне в прекрасен завършек на работния ден. Да не говорим, че е своеобразна антистрес терапия и идеален повод за бягство от действителността.

След всичко доказано дотук, нека ви съобщим и другата хубава новина: базовата стъпка е наистина фасулска за реализация. А понеже ще ни е по-лесно да ви я покажем, правим го веднага:

Е, започнете с нея и се усъвършенствайте. Съветът ни е, докато я изпълнявате, да движете само краката, без обаче да извършвате с тях пружиниращи движения. Гледайте тялото ви да остава в една равнина и го движете с финес. За целта, изберете опорна точка пред вас и фокусирайте погледа в нея. Изправете главата и вдигнете брадичката. Супер! 

Забавно е, нали? Следващия път продължаваме с по-сложното :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май