Старт! Тичайте в планината

По разумния начин
Старт! Тичайте в планината

Това лято задължително ще "качим" джогинг сесията си в планината. Звучи невероятно, но е напълно възможна мисия.

Все пак, съгласни сме, планинското бягане е истинско спортно предизвикателство. По-високата надморска височина обещава по-малко кислород, а това условие води след себе си като резултат по-затруднено дишане и ускорен пулс. Да прибавим към тази картина неравния терен и редовните спускания и изкачвания.

Колкото по-трудно обаче, толкова по-интересно, нали? Тичайте с нас в планината, като се доверите на тези няколко съвета:

  • Започнете на ниски обороти: Красивата планинска гледка може да стимулира спортния ви дух и да ви накара са се втурнете в убийствен маратон, но това е грешка. Тялото има нужда от време да свикне с променените условия. Така че, ако планирате да останете повече дни в планината, в началото се впуснете в по-ниско интензивни физически дейности. Една йога сесия на открито звучи като достоен заместител, нали? Почерпете идеи за асани тук!

     

  • Все пак, когато се почувствате готови, може да стартирате джогинг сесията си. Започнете бавно, без да се насилвате, без да гоните рекорди. В случай, че усетите болка в дробовете или сърцето ви започне да бие диво, просто преустановете тичането, защото рискувате да си причините сериозна контузия.

  • Не забравяйте да пиете вода: Свежият планински въздух може да ви подведе, че не изпитвате нужда от прозрачната течност. Обаче, това е само илюзия. По-високата надморска височина означава по-ниски атмосферно налягане и нива на влажност. А като прибавим и потта към цялата тази картина, може да очаквате, че ще завършите маратона си напълно дехидратирани. За това винаги носете в раницата бутилка с вода.

  • Ползвайте слънцезащитен крем: SPF факторът е важен, колкото и да не ви се вярва, а в планината е даже по-важен. Не забравяйте, че ултравиолетовите имат по-голям шанс да ви докопат горе. Не искате да изгаряте, нали?

  • Заредете с подходящо гориво: Да, вярно, е: тук имате шанс да изразходвате повече енергия. За да избегнете чувството на пълно изтощение, хапнете закуска, богата на сложни въглехидрати и протеин. Въпросната комбинация ще ви свърши работа и в най-тежкия преход.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май