Тичайте пълноценно с Джеф Галоуей. Част първа

Тичайте пълноценно с Джеф Галоуей. Част първа

Ако сте влюбени в редовния джогинг, а през през зимата броят на сесиите ви намалява правопропорционално на темепратурите навън, тичането на пътека остава една от малкото ви алтернативи да практикувате любимия спорт.

"Обаче няма смисъл да "яхвате" машината, ако преди това не сте си изготвили добър план за действие", твърди американският олимпийски шампион Джеф Галоуей.

Галоуей е твърдо убеден, че само с подходяща програма бихте могли да компенсирате пропуснатите джогинг моменти на открито. Нещо повече: хитрият "вътрешен" план в този случай би ви позволил даже да постигнете добри фитнес резултати.

Ето обаче една от най-популярните схеми за бягане на пътека, изготвена от самия Джеф.

"Бързите 15" 

Тази схема е супер подходяща за хора, които разполагат с ужасно натоварен график и в същото време не искат да пропускат любимия джогинг.

Започнете така: за 3 минути загрейте, като тичате равномерно на пътеката. След това засилете скоростта и за две минути бягайте в по-бързо темпо. (Няма проблем, ако в края на този цикъл дишате по-тежко, уверява Джеф). Завършете серията с 30-минутно ходене и я повторете още веднъж.

В следващата сесия тичайте в бързо темпо за три минути. Починете с 30-секундно ходене и повторете отново.

Да преговрим: 3 минути равномерно тичане

                          2 серии x 2 минути бързо тичане (с 30 секунди почивка между тях)

                          2 серии x 3 минути бързо тичане (с 30 секунди почивка между тях)

Всъщност тази интервална тренировка ще ви отнеме малко повече от 15 минути, но ще ви помогне търпеливо да дочакате подходящите условия за тичане в парка.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май