Тичам, а не отслабвам!

Защо така?
Тичам, а не отслабвам!

Стартирахте джогинг сесията си преди повече от месец, а кантарът все още не регистрира минусови промени в теглото ви. Хм. Има най-малко два варианта за подобно развитие на ситуацията - или теглилката ви не работи, или... Просто не тичате, както трябва, с оглед на целта, която сте си поставили – отслабването.

Та, ето три подробности, на които бихте могли да обърнете внимание, преди да потънете в отчаяние и да посегнете към магическите хапчета за вталяване на американската реалити звезда Ким Кардашиян:

Не бягате достатъчно

Я погледнете календара и ни кажете кога тичахте за последен път? Бъдете честни обаче. Ако е било преди повече от две седмици (и не знаете кога ще се случи отново), не се чудете, че сте ужасно далече от мечтаните резултати.

За да отслабнете наистина, трябва да бягате поне два-три пъти седмично и да сте постоянни. Нещо повече, важно е да комбинирате физическата си подготовка с подходящ хранителен режим, а не да преяждате след всяка сесия с успокоението, че сте изгорили достатъчно калории в нея ;)

Всеки ден едно и също

Ок. Значи сте редовни в тичането, спазвате определена диета и пак... същото. Какъв може да е проблемът? Ами, твърде е вероятно тялото ви да е свикнало с натоварването, пред което го изправяте. Образно казано, вече да не му се изгарят калории, каквото сигурно е желанието ви. Защото, уви, както във всяка друга тренировъчна дейност, и тук не е изключено да попаднете в т. нар. тренировъчно плато, при които полагате усилия, ама резултати... няма.

inm.comНакратко, добра идея е да разнообразявате сесията си. Това ще ви позволи да прескочите застоя, в който има опасност да попаднете, и, вместо това, да прогресирате плавно и задоволително.

Тичайте нагоре, например, пробвайте интервално бягане, променяйте маршрута си, организирайте си джогинг игри. Едновременно с това, може да включите в програмата си и други кардио занимания – танци, скачане на въже и прочее.

И отново за кантара

Скъпи приятели, съветът ни е да не измервате прогреса си в тичането само с броя на килограмите, които сваляте. Защото има и други по-важни работи, които трябва да се научите да забелязвате и да цените.

С времето би трябвало да подобрите издържливостта и дишането си и да станете по-бързи. И, изненада!, въпреки липсата на промяна в теглото, спокойно да влизате в любимите си дрехи, които доскоро не сте можели да носите.

Важно: не е добра идея да бягате, ако разполагате с много килограми в плюс. Защото тогава има опасност да натоварите ставите и, в крайна сметка, да си причините неприятни контузии. Посъветвайте се със специалист преди да решите, че сте родени да тичате :) 

Хайде, желаем ви успех и приятно и ползотворно бягане!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 4
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 4
    от Не е посочен | 15.05.2012 | 14:48
    Отговор на коментар #3 от : Претрениране едва ли е възможно с велоергометър, не мога да си го представя :))) Липсата на резултат обаче е много вероятна, ако въпросната комбинация се изпълнява редовно и без промяна - тялото свиква към натоварването, научава се да реагира и да го компенсира и след известен период от време то спира да дава резултат. Точно за това има програми, в които скоростта и съпротивлението варират. Интервалните тренировки също са вариант за разнообразие :) Успех!
  • 3
    от Не е посочен | 15.05.2012 | 14:28
    Отговор на коментар #2 от : Ами става въпрос за велоергометър(50-60мин) + скачане на въже :) Иначе казано при такъв тип ежедневно кардио, важат ли "претренирането" и липсата на резултат?
  • 2
    от Не е посочен | 15.05.2012 | 14:00
    Отговор на коментар #1 от : Здравейте! Трудно може да се отговори на този въпрос, ако не го конкретизирате. Кое "това" - рутината, непостоянството, претеглянето - дали важи? И какво се разбира под "ежедневно кардио"? За какъв фитнес уред става въпрос? :)
  • 1
    от Не е посочен | 15.05.2012 | 10:34
    Това дали важи и за ежедневно кардио с фитнес уред?

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май