Училище за скейтбордисти

За малчуганите на Афганистан и Камбоджа
Училище за скейтбордисти

Когато идва да кара скейт в Кабул през 2007-ма, австралиецът Оливър Перкович е отвсякъде заобиколен от афганистански деца, които го молят да им покаже как да подкарат дъската. Впечатлен от ентусиазъма на малчуганите, Оливър взима спонтанно решение: заедно с трима свои приятели му хрумва да създаде малко училище по скейт в афганистанската столица. Речено, сторено.

912233Skateistan

Впоследствие към Перкович се присъединяват още другари и така се ражда неправителствената международна организация Skateistan.

Целта на последната е да превърне заниманията по скейт в начин за социализиране и развитие на хлапетата от бедните страни по света. Към настоящия момент, във фокуса на организацията са Афганистан и Камбоджа.

Оливър е твърде убеден, че чрез уроците върху дъската дечицата придобиват и усъвършенстват различни умения, които разкриват много възможности пред тях и им помагат да намерят своето достойно място в живота.

Нещо повече, през 2009-та благодарение на усилията на Skateistan, в Кабул е построен първият напълно оборудван скейт парк, който не остава нито за миг без посетители.

912230Skateistan

По-важното обаче е, че, паралелно със спортните инициативи, организацията осигурява на малчуганите многобройни възможности за обучение и включване в редица програми за културен обмен.

Ако сте любопитни, надникнете в историята на едно афганистанско момиченце, за което скейтбордът е повече от начин на живот:

Какво ще кажете: няма да е лошо да си имаме едно такова училище и тук, нали? Споделете мнението си във фен-страницата ни фейсбук. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май