Фитнес лято: плажен волейбол

Страхотно забавление, което гори доста калории
Фитнес лято: плажен волейбол

Най-върлите черноморски гларуси се намират в пълна готовност да заемат своите, удобни за наблюдение, места по плажната ивица. Основното задължение на въпросните мачовци е да стоят мирно под чадъра и да гледат. И така.... чак до средата на септември. Дали не им омръзва, а?

Вие, обаче, може да имате активно, интересно и смешно лято. А за да сте абсолютно готови за слънчевата си ваканция, която наближава шеметно, нека ви дадем няколко летни предложения в серия.

Започваме с... плажния волейбол.

Предварителна настройка

Сигурно сте се убедили, че изобщо не е лесно да се играе на пясък. За това очаквайте да сте по-бавни в движенията си и вертикалният ви подскок да е значително по-скромен като изпълнение.

Ако наистина искате да "оцелеете", пестете енергията си. Правете по-малки стъпки, защото големите ще ви изтощят твърде бързо. Задължително е да останете добре хидратирани до края на играта и затова пийте често вода.

(Добрата новина е, че пясъкът не натоварва ставите, така че може да се играе и от хора, жертви на офисната реалност).

Обикновената волейболна топка би ви свършила чудесна работа в това спортно приключение, но има и специална, за плажен волейбол, която е по-мека и с по-големи размери.

За мрежа може да ползвате вече наличната на плажа (ако има), или да опънете импровизирана такава. Моралният ви дълг вероятно ще ви накара да се съобразите с височината на играчите. Но в професионалния волейбол последната е позиционирана на определена височина, която е различна зависимост от пола на състезателите. Предполага се мъжете могат да скачат повече и за това тяхната мрежа е по-висока:)

Правилата

Официалният плажен волейбол се играе от два отбора по двама души, от двете страни на мрежата. Вие обаче спокойно може да съберете повече желаещи да подскачат.

Основнaта задача на всеки от отборите е да отбележи точка, като приземи топката в противниковото игрище. Границите на последното са предварително начертани в пясъка.

Всеки мач се играе в три гейма. Първият отбор, който реализира 21 точки, печели гейма (за победа се счита, когато разликата в резултата е минимум две точки преднина за единия отбор).

Два спечелени гейма носят победа, а при безусловна такава, третият не се играе (или се играе до 15).

На всеки седем точки отборите разменят игралните си полета. Няма ротация на самите играчи, но изпълняващите началния удар се редуват.

Състезателите не трябва да си подават топката повече от три пъти, преди тя да прехвърли мрежата.

Обаче, съветваме ви да не бъдете толкова стриктни в спазването на правилата. Забавлявайте се преди всичко. Плажният волейбол е страхотно упражнение за цялото тяло и ако му се отдадете самоотвержено, имате голям шанс да изхабите доста калории.

Супер, нали?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май