14-те най-полезни зърнени храни, неразделна част от всяка диета

14-те най-полезни зърнени храни, неразделна част от всяка диета

Зърнените храни са неразделна част от всяка диета, тъй като осигуряват на организма много протеини, въглехидрати и фибри, а също и други основни хранителни вещества.

Но кои зърна са най-добри за нас?

Business Insider избира най-често срещаните групи от цели зърна, измерва еднаква доза от тях и ги класира въз основа на съдържанието на хранителни вещества и по-точно, количеството на добри вещества, които получаваме за всяка калория, която ядем.

14. Див ориз

Той не притежава нищо забележително като хранителни вещества. Единственият плюс е, че е нискокалоричен.

Калории за половин сготвена купичка: 83

13. Царевичен хляб

Хранителното съдържание на царевичния хляб, който е направен от царевично брашно, зависи от рецептата и от останалите съставки, които влизат в нея. Царевичният хляб е на дъното на класацията заради относително ниското съдържание на фибри. Въпреки това има по-високо съдържание на витамин А и калций, отколкото други зърнени храни.

Калории за парче от 60 грама – 198

12. Кафяв ориз

Въпреки че кафявият ориз е по-добър от повечето видове ориз, той съдържа най-малко количество желязо, в сравнение с останалите. Предимството му обаче е, че има по-високо съдържание на витамин Б6 и фибри.

Калории за половин сготвена купичка: 124

11. Ечемик

Ечемикът съдържа солидно количество фибри и желязо. Той е полезна добавка към салатата.

Калории за половин купичка; 96

10. Ръжен хляб

Ръженият хляб е добър вариант за сандвич, пълен с протеини и фибри. Той предоставя на организма 14% от необходимата дневна доза фибри и 10% от протеините.

Калории за две филии: 166

9. Пълнозърнести спагети

Пълнозърнестите спагети са най-препоръчителният вид паста. В нея се съдържат фибри, желязо, магнезий и важни минерали за мускулите и нервната система. Полезни са още за регулирането на кръвната захар и кръвното налягане.

Калории за половин купичка: 112

8. Киноа

Киноа - любимата суперхрана, на която бе посветена цяла година (2013 г.). Тя е известна с високото си съдържание на протеин и с това, че е добър заместител на ориза.

Калории за половин купичка: 110

7. Пшеничен хляб

Пшеничният хляб надминава останалите видове хляб в класацията заради високото сърдържание на протеин и ниския брой калории в него. Две филии съдържат 10% от препоръчителната дневна доза на витамин Б6, който е важен за редица процеси в тялото, включително и за метаболизма.

Калории за две филии: 140

6. Елда (Гречка)

Елдата, по-известна у нас като гречка, съдържа повече протеин дори от киноата или почти ¼ от необходимата за организма дневна доза магнезий. Една порция съдържа и 17% от препоръчителният прием на фибри.

Калории за половин сготвена купичка: 146

5. Просо

Просото може да бъде добавено към вкусна салата. То съдържа голямо количество фибри, витамин Б6 и малко калории.

Калории за половин сготвена купичка: 104

4. Сорго

Соргото има много високо съдържание на фибри или 34% от необходимата дневна доза само от една порция.

3. Варена царевица

Варената царевица има високо съдържание на калций, който е важен за нормалната функция на нашите органи. Богата е на витамин Б6 и на протеини. Царевицата е смятана и за зеленчук, и за зърнена храна. Недостатъкът е, че съдържа много калории и въглехидрати.

Калории на половин купичка: 303

2. Амарант

Амарантът е слабо позната псевдо зърнена храна. Той е добър източник на всякакъв вид хранителни вещества. Най-често се консумира сварен, но може да бъде добавен и към салата.

Калории за половин сготвена купичка: 125

1. Овесени ядки

Овесените ядки съдържат по-голям брой полезни хранителни вещества на калория, отколкото всяка друга зърнена храна в класацията. В половин купичка има 38% от необходимата дневна доза желязо, 17% витамин Б6 и има високо съдържание на фибри, протеини и калций.

Калории за половин купичка: 80

Източник: economic.bg

ключови думи:
зърнени храни

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май