6 суперхрани. В черно

Менюто става тъмно, но не по-малко полезно :)
6 суперхрани. В черно

Вече сте чували колко полезни са зеленолистните зеленчуци, дребните плодове и особено червените сред тях, и т.н.

Обаче редица проучвания показват, че и т.нар. "тъмни храни" имат своите сериозни плюсове за организма ни. Черните плодове, зеленчуци, зърнени и бобови култури са истински витаминозни бомби. С други думи, черното е... новото черно :)

Цветът на тъмните дарове на природата идва от съдържанието им на антоциани - растителни пигменти, които спомагат за намаляване на риска от диабет, сърдечни заболявания и рак. Именно заради този пигмент черните растителни продукти имат по-висок антиоксидантен потенциал от светлите. Те поддържат функцията на кръвоносните съдове и подобряват структурата на капилярите, стабилизират колагеновите структури и подобряват ефекта на витамин С в тялото.

Черен ориз

Наричат го още "императорски" или "забранен", защото легендата гласи, че преди доста време е бил достъпен само за китайския император и ноговите приближени.

Има високо съдържание на различни минерали и аминокиселини, които имат способността да се справят със сърдечни проблеми и ракови заболявания. Освен това, люспите на черния ориз са богати на витамин Е, който укрепва имунната система и предпазва клетките от свободните радикали.

Американски учени пък твърдят, че лъжица от тъмния ориз съдържа повече антиоксиданти, отколкото същото количество боровинки. А това прави черните зрънца по-здравословни и от кафявите.

Черна леща

Тя е изключително богата на желязо, като 100 грама съдържат около 8 милиграма от него. А това е почти половината от препоръчителната дневна доза желязо.

Варивото може да се похвали и с високи нива на разтворими фибри, за които се смята, че намаляват холестерола и подобряват дейността на имунната ви система.

Къпини

Тези тъмни мъници доставят на тялото витамини (С, В5 и В9), минерали (калий, магнезий, мед), фибри и полифенолни антиоксиданти. Според съвременни проучвания къпините помагат в превенцията на рака на дебелото черво и потискат развитието на тумори.

Освен това повишават съпротивителните сили на организма при простуда, а семчиците стимулират храносмилането. Сокът на този вкусен плод пък действа успокояващо на сърцето.

Черен боб

Освен, че е вкусен, е и богат на фибри, антиоксиданти и магнезий. Люспите му съдържат биофлавоноиди – мощни растителни хранителни вещества, които предпазват от рак.

Черният боб намалява кръвното налягане и контролира нивото на кръвната захар и холестерола.

Черна соя

Установено е, че консумирането на този вид соя може да намали риска от тромбоза (съсирване на кръвта в кръвоносните съдове, предизвикващо запушване), дори повече от жълтата и зелена соя.

Всички видове соево масло пък съдържат алфа-линоленова киселина, представител на мастните киселини от групата на омега 3. Тези киселини осигуряват нормални биологични функции на човешкия организъм и са важна част при превенцията на редица заболявания, като сърдечносъдови, хипертония, артрит, астма, автоимунни нарушения.

Черен чай

Той е ароматен, но и силно оборяващ, заради високото съдържание на кофеин. Редовната му употреба намалява стреса и помага за добрата релаксация - учени твърдят, че редуцира нивата на хормона на стреса кортизол.

Черният чай дори нормализира стойностите на холестерола и влияе благоприятно на сърдечносъдовата система. Тази успокояваща напитка премахва и микроорганизмите в устната кухина, така че редовната му консумация предотвратява възпаления на венците и меките тъкани в устата. С други думи, това може да бъде една здравословна алтернатива на кафето.

Може би черният цвят не е първото нещо, което ви хрумва, когато споменем зеленчуци, плодове и зърнени продукти, но вече можете да се убедите, че този нюанс е съвсем здравословен. Затова не подценявайте черните храни – те са вкусни, питателни и, не на последно място, здравословни.

Та... какво ще обядвате днес? :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април