6 суперхрани за здрав черен дроб

Включете ги в ежедневието!
6 суперхрани за здрав черен дроб

Черният дроб е така наречената пречиствателна станция в тялото ни и играе изключително важна роля за поддържането на отличното ни здраве.

Черният дроб участва в храносмилането на храната, филтрира и премахва вредните вещества в организма ни. Именно затова е наложително да поддържаме отличното здраве на черния си дроб, защото в противен случай рискуваме цялостно да навредим на здравето си.

Тъй като всяко нещо което погълнем минава през него е важно да се храните здравословно, да не злоупотребявате с количествата алкохол и най-вече да се стремите да давате достатъчно почивка на черния дроб от мазни, тежки и изкуствени храни и напитки.

В противен случай се излагате на повишен риск от затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, хронична умора, главоболие, алергии и още ред неприятни заболявания.

Предлагам ви списък с 6 храни, които помагат за прочистването на черния дроб, което ще ви гарантира младост и добра здравословна форма.

1635492Thinkstock/Guliver

Чесън

Съществуват редица доказателства, че чесъна помага за почистването на токсините в черния дроб чрез активиране на ензимите. Чесънът също така спомага и за намаляването на нивото на холестерола и ви предпазва от гъбични и възпалителни процеси в организма. Ето защо е изключително важно да похапвате всеки ден по 2-3 скилидки чесън заедно с храната.

Червено цвекло

Цвеклото е мощен антиоксидант и действа като четка не само на целия организъм, но също така и на черния дроб. Сокът от червено цвекло ще спомогне за цялостното подобряване на функцията на черния дроб. Стремете се поне през ден да консумирате червено цвекло в комбинация с лимон и зехтин, за да можете да усвоите полезните свойства.

Зелен чай

1635521Thinkstock/Guliver

Едва ли има по-подходяща напитка за постигане на отлично здраве от зеления чай. Редовната консумация на зелен чай спомага за прочистване на тялото от токсините и мастните натрупвания, което улеснява значително работата на черния дроб. Според редица проучвания съществуват доказателства, че редовната консумация на зелен чай намалява значително риска от рак на черния дроб. Ето защо е необходимо да консумирате поне 2-3 чаши зелен чай дневно.

Куркума

Куркумата се бори успешно срещу всякакъв вид възпаления в тялото и в същото време подобрява функциите на черния дроб. Куркумата детоксикира и се справя успешно с мазнините, освен това регенерира увредения черен дроб. Добре е да използвате тази подправка всекидневно към ястията си, но също така можете да го приемате и така с малко количество вода.

Цитрусови плодове

1635493Thinkstock/Guliver

Цитрусовите плодове като лимон, грейпфрут, портокали, мандарини и цариградското грозде съдържат голямо количество витамин С, който предоставя по-сериозна подкрепа на черния дроб чрез активизиране на ензимите. Цитрусовите плодове са от изключително значение за поддържането на отличното чревно здраве.

Ябълки

Ябълките са изключително богати на пектин, който помага за прочистването на черния дроб и поддържането на отлично чревно здраве. Пектинът също така играе съществена роля за намаляването на холестерола и токсините в организма.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Риби
20 февруари – 20 март