Ах, смокините!

С грижа и любов към здравето
Ах, смокините!

Искате ли да си направим един експеримент? Сложете купичка със смокини на масата. Затворете очи. Пребройте бавно до 10. Отворете очи... А, къде са смокините?! Ами, няма ги. Изядохме ги още когато бяхте на шест!

Истината е, че просто много, ама много, обичаме тези синьо-лилави, тумбести мъници. Любовта ни към тях датира още от детството. Тогава по случайност, отново в игра на криеница, открихме в двора на баба и дядо голямо смокиново дърво, разперило топло клони, за да ни прегърне. Залепнахме за стеблото му и така до днес = )

Освен че са подозрително вкусни обаче, плодовете му могат да се похвалят с куп полезни нутриенти.

Преди всичко, любимият ни плод е наистина добър източник на калий. А знаете, че минералът е жизнено необходим за контрола на кръвното налягане. В смокините има още манган, както и витамин B1, B6 и витамин К.

Освен това, пролетно-летните сладури не са твърде калорични. В 100 гр има около 74 калории. Внимавайте обаче, ако решите да ги консумирате сушени! Защото тук калоричността им скача прогресивно и в 100 гр вече има около 250 калории.

Обаче, и пресните, и сушените могат да се похвалят с добро съдържание на фибри. За които се смята, че притежават удивителното качество да поддържат магическо чувство за ситост. Така че смокините също могат да бъдат приятели на фитнес намеренията ви.

Бонусът е в... листата. Знаехте ли, че в някои страни те се поднасят като ястие, част от менюто? И това никак не е случайно.

Смокиновите листа имат страхотното качество да подобряват инсулиновата чувствителност. Да прибавим, че са порядъчно богати на калций. Основната функция на минерала, както знаете, е да се грижи за доброто настроение на костната система.

Е, след всичко казано дотук, нека си направим още един експеримент = ) Макар че резултатът ще е същият... 

А вие: колко обичате смокини?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 15.08.2011 | 16:10
    Не мога. Просто имам желанието ей в този момент веднага да се втурна да търся смокини – не знам дали има по пазара в Сф, дали са достатъчно узрели вече и въобще, ама.. В Созопол миналата седмица ядох – мънички и много вкусни! А в началото на септември започват да продават и едни грамадански, сладки – сладки. Мммм

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май