Босилек в менюто

За свежo ухание на специалитетите
Босилек в менюто

Най-важното

Босилекът е сравнително лесен за отглеждане в домашни условия, в саксия. Затова не се колебайте да си го култивирате ;) 

Надарен със специфичен аромат и вкус, босилекът безспорно е един от най-редовните гости в кухнята ни. Използваме го смело в кулинарните си експерименти, защото е изключително подходяща подправка за редица манджи.

Не е случайно, че днешният герой е разпространен в много страни по света. Иначе, започва да се отглежда за първи път в Индия и Африка.

Както може би се досещате, босилекът е пълен с полезни хранителни съставки. Даже с повече, отколкото очаквате.

Той е добър източник на спец екип от витамини, между които C, K, B6. В него може да откриете също и добра доза бета-каротин. Богат е и на ценни минерали, между които калий, калций, желязо, цинк, магнезий, мед и фосфор.

Господинът може да се похвали със своите безспорни антивъзпалителни и антибактериални свойства. Освен това, не е калоричен. В 100 грама свеж босилек има само от 23 калории, като по-голямата част от тях са под формата на въглехидрати.

inm.comБонусът е, че в мосюто присъства отбор от антиоксиданти. Изобщо, отличник е по много параграфи, не можем да не му го признаем.

А, ако все още не сте го вкарали в менюто си, нека ви дадем набързо няколко полезни идеи в тази насока.

Правим уговорката, че може да го използвате както свеж, така и сушен, но ние го предпочитаме в първия му вариант: 

  • Комбинирайте го, например, със зелената си салата или...
  • ... овкусете с него току-що приготвения си омлет
  • Нарежете листенцата му на ситно и поръсете супата си с тях
  • А за десерт пробвайте свеж босилек с ягоди 
  • Ето тук пък се почерпете с един страхотен зелен шейк 

С други думи, експериментирайте смело със свежите подправки и се възползвайте от многобройните им вкусови и здравословни свойства. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април