Вкусните новини днес: кайсиите

С дъх на лято
Вкусните новини днес: кайсиите

Най-важното

Избирайте ярко оранжево-жълти, по-меки плодове. Защото това е знак, че са добре узрели :) 

Дочакахме тези слънчеви госпожици, ей! Ранните кайсии вече окупираха пазарните сергии, усетихте ли римата? Сега приятният им аромат се разнася съблазнително из въздуха, мммм...

И понеже сме сигурни, че вие, подобно на нас, ги обичате много, ще побързаме да ви разкажем малко повече за тях.

Те са плодове на вид растение от семейство Розоцветни. За негова родина се смята Китай, но е разпространено също и в Армения (откъдето, всъщност, тръгва разпространението му в Европа) и в други азиатски страни.

Кайсиевото дръвче обича топлината, свежата почва и простора. Клоните му са здрави, а на височина може да порасне до 8 метра. На пролет цъфти в бяло и розово, като първите му плодове зреят в началото на юни, а късните – през август.

По хранително съдържание (и донякъде по външен вид) кайсиите адски приличат на прасковите – нищо необичайно, предвид роднинската им връзка ;)

Иначе казано, богати са на витамин C, на бета-каротин и на много от витамините на група B. Освен това, съдържат солидна доза фибри – така популярните в днешно време влакнини, за които се твърди, че подобряват храносмилането.

inm.comЖълто-оранжевите симпатяги обаче разполагат с още един адски силен коз: в тях присъстват сравнително добри количества калий.

Ценният минерал е необходим за осъществяването на редица процеси в тялото и е много важен за регулацията на кръвното налягане.

Хубаво е да знаете, че в 100 грама сушени кайсии се съдържат цели 1162 мг. калий. Внушително, нали?

Да прибавим още, че във вкусния плод има отбор от антиоксиданти, между които с най-силно изразено присъствие е ликопенът. Твърди се, че същият има мощни противоокислителни свойства и че приемът му понижава риска от някои ракови заболявания.

Що се отнася до калоричността на днешните героини, в 100 грама сурови кайсии се съдържат около 50 калории. Не звучи твърде много, но ви съветваме да внимавате с похапването на ароматните плодове. Особено калорични са сушените, имайте предвид.

Разбира се, това не е всичко. В костилките си госпожиците крият ценни ядки, пълни с важни нутриенти.

Изобщо, хубавите вести, свързани с кайсиите, са много :) Дерзайте! 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април