Вкусните новини днес: козето мляко

А ако е от козата на баба, още по-добре
Вкусните новини днес: козето мляко

Сигурно вече разбрахте, че представителите на една част от екипа ни спазваме млечно-вегетарианска диета. Може да предположите тогава, че сме големи фенове на млечните продукти и, че същите присъстват редовно в менюто ни. Абсолютен фаворит на трапезата пък ни е кравето мляко. Кисело или прясно – стараем се да го консумираме всеки ден, по възможност.

От известно време обаче си имаме и друг много голям любимец – козето мляко. Признаваме си, че, когато го опитахме за първи път, подходихме към дегустацията му с известна доза неохота. Все пак се оказа, че вкусът му не е чак толкова различен, както смятахме преди това.

В същото време, разбрахме, че то може да се похвали с редица качества. Ето, например, няколко от тях:

По-ниско съдържание на лактоза

Припомняме ви, че лактозата е дизахарид, който се съдържа в млякото и в някои млечни продукти. Проблемът е, че за да се разгради той в тялото, е необходим вид ензим, наречен лактаза, който, за жалост обаче, при някои хора е твърде недостатъчен. Поради това, същите не толерират добре лактозата, което може да доведе до стомашни неразположения.

Та, добрата новина е, че козето мляко е с по-ниско съдържание на лактоза, което го прави подходящо за консумация дори и за хора с чувствителни, поради посочената причина, към млечни продукти кореми.

Повече минерали и витамини

Фактите говорят, че козето мляко съдържа повече витамин C, повече витамин B6 и повече витамин А от кравето мляко. Освен това е по-добър източник на калий и фосфор, както и на омега-3 мазнини.

Нещо повече, изследване от 2007 година показва, че редовната му консумация осигурява по-успешна защита срещу анемия и проблеми с костната система. Причината: минералите в него (желязо, магнезий, калций и фосфор), са с висока биологична стойност, тоест – усвояват се успешно от организма.

Бонусът е, че съдържа прилично количество протеин, което го прави добър приятел на диетата.

Недостатъкът на козето мляко, ако може да го наречем така, е, че в него има по-малко фолиева киселина от кравето, например. Но ние можем да го преживеем = )

А ако идва директно от козата на баба, със сигурност бихме го излапали (или изпили) на мига. Защото, дори и без етикет "био", сигурни сме, ще е достатъчно вкусно и полезно.

А вие: харесвате ли го и колко често го консумирате?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април