Вкусните новини днес: нарът

Ароматен и свеж
Вкусните новини днес: нарът
inm

Той е забавно тумбест, симпатично червендалест и пълен с важни хранителни съставки. Той е мистър Нар. Идва от Азия и е плод на вид широколистно дърво (или храст) от рода Punica.

Сладурът поддържа репутация на суперхрана от древни времена. Египтяните, например, му били безкрайно големи фенове – използвали го в осъществяването на различни ритуали, в разкрасителните процедури и т. н. И това съвсем не е случайно.

Защото нарът наистина има с какво да се похвали. Да започнем от там, че самохвалкото е богат на витамин C. Освен това, в разкошния плод ще откриете добра доза витамин К, както и отличниците B1, B2 и B6.

Да прибавим също, че нарът е чудесен източник на полифеноли. Знаете, че същите са антиоксиданти, които предпазват клетките от нарушаване на функциите на ДНК и понижават риска от сърдечносъдови заболявания.

726c8383-b3d7-fc40-f79c-2f52d678d88binmИ още: в съдържанието на вкусния симпатяга присъстват немалко ценни минерали, между които - магнезий, фосфор, манган и др.

В допълнение, днешният герой е прилично зареден с фибри, за които се смята, че подобряват храносмилателните процеси. Добрата новина е, че никак не е калоричен.

В 100 грама има само около 70 калории и, да – полезен е от кората до най-малкото семенце.

Според скорошно изследване, редовният прием на сок от нар има силно успокояващ и релаксиращ ефект, затова вълшебната напитка се препоръчва при прекалено стресова работа.

Изненада! Освежаващият плод е естествен афродизиак, тъй като предпазва стените на кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението.

Е, няма какво повече да го рекламираме – консумирайте го :) 

Ако не знаете как да го обработвате, надникнете в ей този материал. Тук пък ще откриете една супер яка рецепта за "нарова" салата :)

Да ви е вкусно!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април