Вкусните новини днес: стафидите

Мънички и полезни
Вкусните новини днес: стафидите

Научихме, че, подобно на черния шоколад и кафето, тези дребни сладурани също могат да подобрят спортното ни представяне. Това поне показват резултатите от наскоро проведено американско прочуване.

И въпреки че сме далече от идеята да разчитаме само на новите си помощници, за да реализираме многобройните си фитнес цели, абсолютно вярваме, че те се грижат изключително съвестно за нас.

Защото е факт, че в тях присъстват редица важни хранителни съставки, без които организмът ни наистина не би могъл да функционира нормално.

А преди да запознаем и вас с въпросните нутриенти, нека ви върнем назад във времето, например – 2000 години пр. Хр., когато...

Малко история

Точно така. Исторически свидетелства разкриват, че практиката гроздето да се суши и да се превръща в стафиди датира още от древни времена. Смята се, че египтяните и персите първи започнали да правят вкусните "топченца". А фрески от праисторическата ера показват, че в Европа и Средиземноморието служели на хората за декоративни цели. Римляните също им били големи фенове и даже ги използвали като разменна валута от време на време.

Твърди се, че, към днешна дата, най-големият производител на сушено грозде в света е регион, намиращ се в щата Калифорния, САЩ.

Та, след всичко казано дотук, нека ги похвалим отново – да, любимите ни стафиди безспорно са доста полезни и редовната им консумация прави наистина добра услуга на здравето ни. Защо? Ами, по няколко причини:

inm.comПърво, в тях има отбор от полифеноли – силни антиоксиданти, за които се смята, че предпазват клетките от нарушаване на функциите на ДНК.

Освен това, съдействат за подобряване съпротивителните сили на организма и намаляват опасността от един куп болести.

Тук е мястото да споменем, че едновремешната римска валута е с прилично съдържание на витамин C, който също подава ръка на имунната система. Математически погледнато, всичко това = здраве.

Все пак най-голямото преимущество на стафидите е, че са сравнително добър източник на бор – ценен минерал, чиято здравословна роля често погрешно се подценява.

А, всъщност, той е много необходим за поддържането на здрава костна система. Присъствието му в тялото означава по-малък риск от развитие на остеопороза с течение на времето.

Както може да предположите, минусът на ароматните "топченца" е, че са доста калорични - в 100 грама продукт има около 300 калории. Така че ви съветваме да ги консумирате умерено, с едно наум. 

Те обаче могат да се превърнат в чудесни компаньони на сутрешната ви зърнена закуска.

Или пък задължително трябва да ги използвате в приготвянето на този адски вкусен енергиен десерт. Експериментирайте с тях, както намерите за добре – имате въображение.

Е, да са ви сладки :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май