Вкусните новини днес: сусамът

Няма да ви направи безсмъртни, но се грижи за здравето ви
Вкусните новини днес: сусамът

Скъпи фитуелчета, никога не си купувайте геврек, който не е обилно покрит със сусам! Всъщност, имаме по-добро предложение за вас: вместо геврек, си вземете само сусам, и то повече. Защото същият е в пъти пъти по-полезен от всяка тестена закуска, за която се сещате в момента.

Малко история

Отглежда се от незапомнени времена, главно в региони с тропически климат. Стара асирийска легенда разказва пък, че, когато се срещнали да "омесят" света, боговете първо се почерпили с вино, направено от сусам, и после преминали към неотложната работа. Резултатът е налице – не е ли животът особено опияняващ понякога, а?

В по-близък план, според редица източници, готините семена започват да се култивират за първи път в Индия. Там те били на голяма почит, а хората ги смятали за символ на безсмъртие. Към днешна дата, освен че ги използват усилено в кухнята си, индийците са и най-големите производители на сусам в световен мащаб, а след тях се нареждат Мексико и Китай.

През 1-ви век сл. Хр. мини вълшебството било изнесено от Индия и разпространено в Европа, в Африка и в Азия, а през 17-ти най-накрая пристигнало и в САЩ. И започнало да прави, ако не магии, то поне редица добринки.

Да започнем оттам, че в сладура може да откриете сериозен екип от ценни минерали, между които мед, магнезий, калций и желязо. Всички те работят заедно, за да направят успешно и нормално протичането на важни процеси в организма.

В същото време, сусамените семена са богати и на фитостероли. Веднага ви казваме, че това са съединения, разпространени най-вече в растителните мазнини – в ядките, в семената и т.н.

Твърди се, че те имат свойството да редуцират серумния холестерол, да подобряват имунитета, както и да понижават риска от някои видове ракови заболявания.

inm.comОсвен всичко друго, сусамът е сравнително добър източник на протеин, което категорично го прави верен приятел на вегетарианци, вегани и прочее тревопасни ентусиасти.

Бонусът е, че в любимите семена на индийците има и прилична доза тиамин (витамин B1), по-известен като витамина на оптимизма.

Да прибавим още, че от сусам се правят така полезните за кожата сусамово олио и масло. Поради своя сгряващ и овлажняващ ефект, същите все по-засилено присъстват в козметичните продукти. А мнозина ги използват и в чистия им вид за масаж и други приятни спа процедури. 

Досещате се обаче, че трябва редовно да похапвате въпросната "глазура" на геврека (и по-рядко него), за да си върши тя задачите. Съветваме ви все пак да не прекалявате с консумацията на последната, защото, уви, наистина е калорична.

Друго съображение е, че някои хора са силно алергични към тези семена и трябва много да внимават с консумирането им :)

Що се отнася до нас, ние сме толерантни към почти всичко, така че спокойно можем да се определим като късметлии. Нещо повече, днес възнамеряваме да си направим едно страхотно ястие, в което мистър Сусам е на челни позиции – това.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април