Горско вълшебство: къпини

Мънички, чернички, но вкусни и много полезни
Горско вълшебство: къпини

Добре, де, съгласни сме, че тези многознайковци, учените, понякога стават досадни с разнообразните си изследвания и изводи, с които ни бомбардират отвсякъде. И все пак, именно благодарение на тях знаем купища интересни факти. Като, например, това, че дребните горски плодове са не само вкусни, но и супер полезни.

От тази категория вече сме споменавали боровинките, а сега е ред на къпините. Естествено, на нас са ни ужасно любими – супер ароматни, с уникален вкус и лесно достъпни, защото растат практически навсякъде в страната ни.

Обаче сега ще ви сервираме няколко факта за тях, които изясняват съвсем конкретно неоспоримата им полезност:

- Добрата новина е, че къпините съдържат учудващо малко калории за плод – едва около 43 в 100 грама.

- Имат съвсем малко захар, но за сметка на това доста фибри – 100 грама от тъмните плодчета ви зареждат с 21% от препоръчителното количество за деня. Както знаете, на фибрите приписват доста благоприятна роля в храносмилателната система, а се смята още и, че намаляват нивото на лошия холестерол в кръвта.

- Плодовете на бодливия храст са заредени и с прилично количество витамини С и К, така че спокойно можете да прекалявате с тях.

Първият подобрява имунитета, освен това е антиоксидант и има още куп положителни функции в организма. Вторият пък доказано има роля в запазването на костната плътност с течение на времето, въпреки че не се използва при лечение на остеопороза.

- Дребните горски плодове съдържат и манган, който също влияе положително върху здравината на скелета.

- Те са източник на фолиева киселина (витамин В9), която се препоръчва на бременните с цел избягване на някои родилни дефекти при ембрионалното развитие на бъдещото им дете.

- Имат и доста от онези чудни фитохимикали, които се борят с токсините в тялото. Един от тях е лутеинът, който има редица полезни качества, включително като защитник на очите – намалява уврежданията, причинявани от UV-лъчите на слънцето.

За антоцианите пък, които определят тъмния цвят на къпините, се твърди, че потискат развитието на раковите клетки, особено на тези в кожата и дробовете.

- Още преди стотици години било известно, че ароматните плодчета подпомагат по-бързото заздравяване на отворени рани. Днес знаем, че това се дължи на танините – дъбилни вещества, които наистина стягат кожата и тъканите под нея и ускоряват възстановяването.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април