Здравословно и вкусно: Киноа с брюкселско зеле и чушки

Здравословно и вкусно: Киноа с брюкселско зеле и чушки

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

киноа - 15 с.л. (със заоблен връх)

червен лук - 1/2 глава

чесън - 3 скилидки

тиквичка - 1/2 бр.

фенел - 1 глава

брюкселско зеле - около 15 зеленца

чушка - 1 бр. червена + 1 жълта пиперка

олио - 4 с.л.

балсамов оцет - 2 с.л. или на вкус

сол - на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Измийте добре киноата, за да отстраните сапонините. След това я сварете до готовност за около 10-15 минути. Отцедете и оставете настрана. Аз съм използвала микс от трицветна киноа, но ястието може да се направи и с обикновена едноцветна. Подгответе си всички зеленчуци като хубаво ги измиете и почистите. После ги нарежете.

Чушките, фенела и лука на ивици, брюкселското зеле на половинки, чесъна на кръгчета, тиквичката на пръчици. Загрейте олиото в голям тиган и запържете първо лука. Добавяйте останалите зеленчуци в следния ред пред няколко минутки (1-2): фенел, брюкселско зеле, чушки, чесън, тиквичка.

Готвят се, докато станат крехки, с лек златист загар, но не и меки, за да не се разпадат. Обичам ги леко хрупкави (специално тиквичката и донякъде брюкселското зеле). Ако искате вашите зеленчуци да са много меки, може да ги задушете с малко водичка. Посолете и сипете балсамовия оцет и разбъркайте.

Той ще придаде чудесен цвят и вкус на киноата със зеленчуците. Накрая добавете отцедете киноа, разбъркайте и сервирайте. Много вкусно, здравословно - не можете да спрете да го хапвате! Добър апетит с тази киноа с брюкселско зеле и чушки!

Източник: Флагман

ключови думи:
киноа

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май