Зърната от Градината на Боговете

Зърната от Градината на Боговете

Theobroma cacao - в превод "Напитката на боговете" са наричали инките какаото. Aрхеолози открили в Хондурас ръчно изработени чаши, за които се смята, че са използвани от ацтеките за пиене на какао.

Монтесума - импрератор на ацтеките, наричал какаото "Божествената напитка", защото само чаша от нея ти позволява да ходиш цял ден, без да се нуждаеш от нищо друго". Друга легенда твърди, че какаовите дървета са единственото растение, останало от Градината на Боговете. Легендите на Ацтеките разказват още, че  божествени същества от небето посещавали техните земи и именно те дарили на земните жители уникалното растение.

Развитието на шоколадовата индустрия започва след пренасянето на какаото в Европа през XVI век, и от тогава съществуват много начини за обработка на каковите зърна, но с това и много различни мнения за ползите на какаото.

В последните години ни предупреждават, че има потенциални вредни ефекти от шоколада и какаовите храни. Наскоро обаче, откритите в какаото биологично-активни фенолни компоненти промениха това твърдение. Изследванията върху какаото доказаха, че влияе на артериалното налягане, атеросклерозата, както и на стареенето на организма.

Какаовите зърна и неговите уникални свойства

Какаото подобрява сърдечната функция,нервната и храносмилателната система. Има благоприятен ефект върху бъбречната и чревната дейност. Какаовите зърна имат терапевнични качества за анемия, лесна уморяемост, туберкулоза, треска, подагра и камъни в бъбреците.

Какаото съдържа над 300 съединения - протеини, мазнини, въглехидрати, фибри, желязо, цинк, мед, калций и магнезий. Магнезият спомага за изграждането на костите и мускулите. Високото съдържание на сяра в какаото, прави ноктите и косата ни здрави и красиви. Какаото съдържа също фенилетиламин (PEA) и анандамид. Химичния елемент фенилетиламин (PEA) е пряко свързан с надбъбречната жлеза. Познат е като молекулата на любовта, отделяна при мъжете и жените, когато са влюбени.

Друг химичен елемент, открит в какаото е липида анандамида /мастна киселина/. Произвежда се в мозъка ни, когато се чувстваме невероятно. Анандамида увеличава настроението като намалява депресията. Не води до пристрастяване като кофеина. В какаото са открити още теобромин и оксалова киселина.

1 лъжичка натрошени какаови зърна с малко мед заедно със сутрешната ви закуска, ще Ви тонизират и подготвят за Вашия ден. Идеални за добавяне към печива или за директен прием. Една супер здравословна храна със силен антиоксиданден ефект.

Анна Илиева, bilki.bg

ключови думи:
какао

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април