Кафе, което излиза от слон?

Копи лувак е отживелица, да живее мащабът!
Кафе, което излиза от слон?

Чували ли сте за копи лувак? Дори и да не сте, това няма абсолютно никакво значение, защото на ред е кафето, което е излязло от слон, ако ме разбирате какво се опитвам да ви намекна.

Практиката е въведена от тайландската верига от хотели Anantara, които разполагат с колосална плантация за кафе. Продукцията се поверява за обработка на няколко десетки слона, след което се събира на ръка, суши се на слънце, пече се, мели се на ръка и се предлага на гостите на веригата в чашка. Идеята е, че, преминавайки през храносмилателния тракт на огромното животно, кафето бива подложено на действието на протеолитичните му ензими, което води до смекчаване на горчивия вкус на напитката.

Разбира се, едно подобно удоволствие си има цена и в случая тя е около 1 100 долара за килограм или 50 долара за чаша, което го прави може би най-скъпото кафе в света. В сравнение с него копи лувак си е направо за без пари със своите мижави 500-600 долара за кило и 30 за чаша.

От Anantara твърдят, че процесът започва с внимателния подбор на първокачествени плодове от сорта Тай арабика, които виреят на височина от 1 500 метра. Слоновете доброволно поглъщат селекцията, след което природата си казва думата и няколко часа по-късно имаме купчина с обработени кафени зърна. Тук, естествено, възниква въпросът защо това кафе трябва да е по-скъпо от копи лувак, при положение, че в единия случай имаме слон, а в другия – за Азиатска палмова цивета с размерите на котка. Сещате се, че става дума за един съвсем различен, ъ-ъ... производствен капацитет. Ако ви гложди любопитството за конкретни цифри, става дума за отделянето на субстанция с тегло около 100 кг на дневна база. Да, драги, хора са умирали затрупани от такова!

4a6a2bde-be34-c56a-3920-6461cd47e613inm.comВинаги заставайте от правилния край на слончето!

Ако по някаква необяснима причина разполагате с тези пари, но се притеснявате да ги дадете за нещо, което вече е било ядено, замислете се, че и баба ви най-вероятно е торила доматите с кравешки фъшкии. Така че какво толкова?! 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май