Кокосовият орех: помощник в оцеляването

Ще ви свърши прекрасна работа, ако сте на самотен остров
Кокосовият орех: помощник в оцеляването

Най-важното

Името на кокосовия орех идва от португалски език: "coco" означава маймуна. Защото обвивката на тропическия плод прилича много на муцуната на маймуна, скрита между листата на кокосовата палма :) 

Топло или не, лятото наближава с пълна сила. Убедени сме, че вече планирате почивката си. Разбрахме даже, че се готвите за вълшебно пътуване до екзотичен остров. И понеже всяко пътешествие в непознати води крие рискове, смятаме за необходимо да ви проведем един бърз инструктаж по оцеляване.

Най-важното е да разберете дали островът, в който имате намерение да се "разбиете", разполага с кокосови палми. Защото въпросното тропическо растение може да се превърне в единственото ви условие за оцеляване. Просто то ражда суперплодове – т. нар. кокосови орехи. Ето няколко от безспорните им хранителни достойнства.

Да започнем оттам, че мъхестият Робизон Крузо е чудесен източник на протеин, магнезий, желязо, фосфор и калий. Освен това е богат на мазнини, значителна част от които са под формата на лауринова киселина. Тя пък е известна със своето силно анти-микробно действие. Не е случайно, че е една от съставките на майчиното мляко.

Да прибавим, че месестата част на кокосовия орех е богата на фибри, които благоприятстват храносмилателните процеси в организма. Добрата новина е, че може да я изстискате и да си направите по този начин мляко (за сутрешна закуска). Обаче, внимавайте: в чаша кокосово мляко се съдържат около 445 калории, повечето от наситени мазнини.

Ниско калорична обаче е кокосовата вода. Какви полезни нутриенти плуват в нея, може да разберете тук.

"Месо", мляко, вода... Какво още? В специален материал ще ви покажем и как да включите кокосовото масло, извличано от месестата част, в козметичните си процедури, защото то е супер средство за почистване на кожата и заздравяване на косата.

Всичко звучи чудесно, но как се отваря кокосов орех на самотен остров? Ами, просто намерете слабото му място – това са три "очички" на дъното на обвивката. Пробийте ги с помощта на остър предмет и камък. Съберете в импровизиран съд течността.

Сега вече може да счупите самия орех. Нанесете силен удар по слабото му място – своеобразен екватор, който си личи по обвивката. Ако не се счупи от първия път, пробвайте отново.

Е, желаем ви попътен вятър и хубава ваканция!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април