Кресон: кралят на зеленолистните зеленчуци

Той е номер едно!
Кресон: кралят на зеленолистните зеленчуци

О, да! Аз съм най-големият фен на зеленолистните зеленчуци. Не се шегувам – мога да ги ям всеки ден, без прекъсване :) Имам си любимци, разбира се, но ще се въздържа да ги назовавам по имена, за да не обидя някого, нали разбирате.

Едно е ясно: всички са адски вкусни, приготвят се лесно и са пълни с полезни нутриенти. Днес обаче ще си говорим за един от тях или т. нар. кресон.

Твърди се, че същият е най-старият представител на групата на зеленолистните зеленчуци и, че различни народи го похапват от древни времена. Нещо повече, с богатия си хранителен профил сладурът превъзхожда всичките си събратя и заслужено поддържа желязната си репутация на суперхрана.

Нека уточня, че става въпрос за бързорастящо водно или полуводно растение от семейство Кръстоцветни, за което се смята, че започва да се отглежда най-напред в Персия. 

Е, да, външният вид на господина никак не е впечатляващ – право дълго стебло, покрито с леко закръглени листенца... Скука!

Като оставим това настрана обаче, мосю Кресон може да ви завърти главата с невероятните си хранителни показатели.

Той, например, е страхотен източник на бета-каротин, както и на витамините С, К и Е. В него може да откриете цял отбор от ценни минерали, между които: желязо, магнезий, калций, манган, йод, фосфор и мед. Иначе казано, честият прием на кресон може да подобри имунната защита и да намали последиците от оксидативния стрес. Да прибавя, че днешният герой има наистина силно диуретично действие и, по този повод, не бива да се прекалява с консумацията му :)

Може да се похвали и със скромно количество фолиева киселина, както и с няколко от отличниците на витамините от група B.

inm.comПрез 2010-та пък учени откриват, че редовната консумация на зеленолистния зеленчук би могла да се окаже добра превенция срещу рак на гърдата. И още: чудесен помощник в тренирането е, тъй като подобрява тонуса.

На всичкото отгоре в 100 грама се съдържат само 11 калории, като половината от тях са под формата на протеин.

A, ако това не ви стига, ето още една хубава вест - мосюто е добре известен със своите антивъзпалителни свойства и затова се използва засилено в козметиката. Смята се за ефикасно средство срещу акне.

Що се отнася до кулинарните му характеристики, кресонът има специфичен запомнящ се вкус, който малко напомня на хрян. Затова е чудесна добавка към различни видове салати и супи...

Е, мисля, че му отделих повече от една минута слава :) А вие използвате ли го и как? 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 2
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 2
    от Не е посочен | 26.01.2013 | 14:46
    Моля да ми отговорите откъде можем да се снабдим със семена на кресон
  • 1
    от Не е посочен | 26.01.2013 | 14:45
    Как или откъде може да се снабдим със семена на кресон? Предварително благодаря С уважение - Желева

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април