Ммм! Грейпфрут

Още един вкусен и полезен плод
Ммм! Грейпфрут

След като пред време ви запознахме с г-н Портокал Портокалов и с госпожици Мандарини, днес възнамеряваме да ви срещнем с още един представител на голямото цитрусово семейство.

Познахте, неговото име е мистър Грейпфрут. Нека третото място, което заема в цитрус класацията ни обаче, не ви подвежда. Истината е, че, въпреки горчивия му вкус, много обичаме да го похапваме. А сега, когато, всъщност, е сезонът му, редовно присъства в менюто ни.

Дори децата знаят, че сладурът е чудесен източник на витамин C. Освен това, може да се похвали със съдържание на близо 90% вода, което го прави незаменим помощник в мисия хидратиране (важна и през зимата).

Но преди да ви разкрием останалите му достойнства, нека ви запознаем накратко с...

... историята му

Слънчевият другар е плод на субтропично цитрусово растение, за което се смята, че се е появило за първи път на остров Барбадос, някъде през 18 век.

Предположенията на ботаниците са, че то е резултат от естественото кръстосване между портокал и помело – други също много вкусни цитрусови познайници.

Кръстник на необичайния хибрид станал някой си Джонан Лунан. Джон го нарекъл така*, защото решил, че е нов сорт грозде, тъй като плодовете му образували гроздова структура.

За жалост, класификацията на Лунан се оказала погрешна. Въпреки всичко, името паснало отлично на току-що появилия се чаровник и така до днес...

Твърди се, че най-големият производител на грейпфрути в света са САЩ и по-специално - регион във Флорида, който предлага отлични условия за отглеждането му.

Герой в менюто

Имаме пълното право да твърдим, че е такъв и ще ви кажем защо:

Първо, той е екипиран с цял отбор мощни антиоксиданти, между които и ликопен. Твърди се, че същият има силни противоокислителни свойства и че приемът му понижава риска от някои ракови заболявания. Освен това, в мистър Грейпфрут може да откриете прилично количество от ценните минерали калий и магнезий.

Изключително богат е и на бета-каротин, както и на витамин B9. Досещате се сами – редовната му консумация съдейства за повишаване на имунната защита.

Да добавим, че в него има още пектин, който съдейства за поддържане на стабилни нива на кръвната захар. Като стана въпрос за това, слънчевият плод може да се похвали и с нисък гликемичен индекс.

Както може да се досетите, сладурът изобщо не е калоричен – в 100 грама има около 40 калории. Бонус: съдържа инозитол - ензим, който стимулира разграждането на мазнините. Затова не е случайно, че много диетолози горещо препоръчват консумацията на грейпфрути. Даже са измислили диета с тях, а повече за нея може да научите тук!

inm.com След всичко казано обаче, нека ви предпазим от заблуждението, че цитрусовият юнак е универсално лекарство.

Похапването му наистина може да направи добра услуга на физическото ви състояние, но не бива да разчитате само на него, за да се чувствате добре.

Нещо повече, имайте предвид, че в грейпфрута присъстват няколко вещества със сложни имена, които, всъщност, не са съвсем полезни за организма ви. Две от тях, например, могат да възпрепятстват секретирането на специфичен ензим, необходим за производството на т. нар. женски хормон естроген. Това, от своя страна, може да увеличи опасността от рак на гърдата.

Въпросните разбойници притежават и друг неприятен навик - неутрализират действието на някои видове лекарства. Което е причина много специалисти да препоръчват консумирането на сок от грейпфрут да се избягва при прием на медикаменти.

С две думи: походете и към тази суперхрана с едно наум. Нека тя да присъства на трапезата ви редовно, но не ви съветваме да прекалявате с любовта си към нея. 

*В буквален превод от английски език "грейп" ("grape") означава "грозде", а "фрут" ("fruit") - плод. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април