Мурсалски чай за здраве и сила

И за по-бързичко сутрешно събуждане
Мурсалски чай за здраве и сила

Синоптиците обещаха, че утре времето ще стане с една идея по-хладно. Нормално е, стига сте мрънкали - все пак е есен :)

За да посрещате смело променливите настроения на новия сезон обаче, ви съветвам в най-скоро време да започнете да консумирате по-топли напитки (нямам предвид топла бира, ей!). Правете си чай. Ама не какъв да е, ами мурсалски. Причината: адски вкусен е и съдържа куп полезни вещества.

Наричат го още пирински, защото се среща предимно в Пирин планина, но расте също и в Родопите, както и на няколко други места у нас. Открит е за първи път в Македония, която страна, всъщност, е и най-големият производител и износител на билката.

Растението е балкански ендемит (тоест, може да бъде открито само в границите на Балканския полуостров) и по тази причина е включено в Червената книга на България.

За щастие, много хора го отглеждат в собствени стопанства, затова спокойно бихте могли да го намерите в аптеките и на пазара.

Приятел на здравето

WikipediaДнешният супергерой съдържа голям брой флаваноиди, както и прилична доза етерично масло и танини. Смята се, че редовната му консумация повишава съпротивителните сили на организма. Добре е да знаете, че пиринският симпатяга е незаменим помощник в лечението на грип и настинка.

Освен това, в билката присъства отбор от ценни минерали, между които: магнезий, калий, цинк, мед, кобалт и др. Бонус: притежава силно антивъзпалително и антибактериално действие.

Заради мощния си антиоксидантен профил, билката има репутация на антиейджинг "войник" – твърди се, че може да забави процеса на стареене. Дали е така... не знам.

Но съм сигурна в едно: чаят, приготвен от растението, има наистина приятен вкус. А ароматът на напитката е силен и събуждащ.

Как да си я приготвите?

Сварете стръкче изсушен мурсалски чай в около 250 мл вода. Варете не повече от 3-5 минути, защото отварата ще стане прекалено силна. И готово!

Ще сте здрави, тонизирани и ще се чувствате страхотно. Обещавам ;) 

Внимание! Поради високото си съдържание на танини, чаят не е добре да се приема от бременни. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май