Мъничко, червеничко и много полезно

Разбира се, става дума за череши, а ние сме готови на всичко за тях
Мъничко, червеничко и много полезно

Чакайте! Спомнихме си. Беше преди няколко години, почти към края на пролетта и съвсем в началото на лятото... Помним една стълба и как летим шеметно от нея. Причината: черешово дърво и току-що узрелите му, сладки плодове :)

Истината е, че за череши сме готови на всякакви подвизи, сравнително по-велики и от гореспоменатия.

Обичаме червените сладури по няколко причини. Оставяме настрана, че са вкусни и че можем да изядем в реален мащаб огромни количества от тях (това, разбира се, не ви го препоръчваме).

На първо място, те са богати на витамин C и на фибри. Наличието на солидна доза флавоноиди в тях им дава силни антиоксидантни свойства и ги прави сигурно оръжие срещу разрушителното действие на свободните радикали.

Освен това любимците ни имат сравнително нисък гликемичен индекс, а знаете, че храните с по-нисък ГИ се разграждат до глюкоза по-бавно. Смята се, че така се постига контролирано освобождаване на инсулин и се предотвратява неприятната флуктуация на кръвната захар, както и неплануваното огладняване. (Научете  повече за гликемичния индекс тук).

Червения си стайлинг черешите дължат на т.нар. антоциани – група разтворими цветни пигменти, за които също се твърди, че притежават противоокислителни свойства.

Резултати от редица изследвания напомнят, че антоцианите забавят съсирването на кръвта и предпазват от натрупване на тромбоцити.

След всичко, казано дотук, нека да поговорим малко и за калории, а? Добре е да знаете, че в 100 грама продукт се съдържат около 63. Което не е нито малко, нито много, а просто достатъчно, ако сте физически активни обаче.

С две думи: при умерена консумация, черешите са хипер полезни за здравето ви. А добрата новина е, че сезонът на сладките мъници е точно сега и можете да ги откриете навсякъде около вас. Мляс :) 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април