Най-евтините източници на пълноценен протеин

Хубавата храна не трябва да струва много пари
Най-евтините източници на пълноценен протеин

Без значение дали се опитвате да качите някой друг мускул или сте просто човек, който се опитва да се храни добре, набавянето на достатъчни количества пълноценен протеин трябва да бъде един от вашите приоритети. Кои количества са достатъчни и какво е пълноценен протеин са две много спорни теми, но нашата гледна точка тук е следната:

  • Количествата протеин, от които се нуждаете, варират между 1 и 2 грама на килограм телесно тегло* в зависимост от целите ви.

  • Пълноценен протеин е този протеин, в който не само фигурират всички незаменими аминокиселини, но те са в оптимално съотношение и са лесни за усвояване. В този смисъл може да се каже, че пълноценният протеин, без изключение, е от животински произход

Тези две неща могат да бъдат лоши новини за много хора, които се опитват да пестят от храна, но дайте да си го кажем - рано или късно спестените от храна пари отиват за лекарства. Затова приемаме, че винаги е по-добра идея да дадеш някой лев повече за истински хранителен продукт, отколкото за полуфабрикат или джънк. Не ме разбирайте погрешно. Да ядеш добре не трябва да е скъпо, дори напротив. Както ви демонстрирах в един от по-старите си текстове, най-добрият начин да спестиш пари, инвестирайки в здравето си, е да си носиш домашно приготвена храна в училище или на работа.

Вторият най-добър начин е да избираш възможно най-евтините източници на пълноценни хранителни вещества, а в настоящия контекст - на протеин. Ето ги и тях:

  • Яйца. 1 голямо яйце съдържа около 6 грама супер качествен и добре усвоим белтък и струва около 20 стотинки.

  • Извара. В 100 грама извара има 18 грама пълноценни белтъчини на цена от 25 - 30 стотинки (цената на насипната извара по магазините варира между 2,5 и 3 лева на килограм).

  • Черен дроб. В 100 грама свински или говежди черен дроб има около 21 грама протеин, които струват между 35 и 45 стотинки (цената на килограм дроб по месарниците варира между 3,5 и 4,5 лева на килограм в зависимост от вида на дроба и месарницата).

Преди да се изкушите да сравните тези числа със стойностите на една доза протеинова пудра, спомнете си, че купувайки си някоя от изброените по-горе храни, вие си купувате не само белтъчини, но и удоволствието от яденето, чувството за ситост и цял куп витамини и минерали, които няма да срещнете в изолираните хранителни добавки.

Или, ако мога да ви изпратя с извода от днешната история - Да се яде истинска храна е вкусно, здравословно и си струва всяка стотинка. В повечето случаи наистина говорим за стотинки.

* Някои изследователи дори препоръчват тази доза да достигне до 2,3-3,1 грама протеин на килограм активно тегло, ако става дума за здраво трениращи хора на диета (калорийна рестрикция)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април